Sycąca zupa z warzywami, kluseczkami i pulpecikami mięsnymi.
SKŁADNIKI:
- Zupa:
- 6 ziemniaków
- duża marchew
- pietruszka korzeń
- 2 cebule
- łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- pęczek natki pietruszki
- Kluseczki:
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- jajko
- 1/3 szklanki mleka lub wody
- Pulpety:
- 300 g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Wyrobić na gładką masę i mokrymi dłońmi formować małe kuleczki.
- W garnku zagotować 6 szklanek wody. Pulpety wrzucić na gotującą się wodę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Cedzakiem wyciągnąć mięso na talerz.
- Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do wody po pulpetach razem z liściem laurowym, zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Gotować przez 10 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle na rumiany kolor. Dodać do zupy.
- Składniki na kluseczki włożyć do szklanki i łyżką połączyć na gęste ciasto. Za pomocą łyżki kłaść małe kluseczki. Na koniec dodać pulpety i gotować przez 2 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać wody i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotową zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Wspaniale wygląda , musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńbardzo pożywna :)
OdpowiedzUsuń