środa, 9 listopada 2016

Polędwiczki Wieprzowe z Prażonymi Pistacjami

Polędwiczki wieprzowe z prażonymi pistacjami na puree z pietruszki i selera z karmelizowanymi warzywami i groszkiem cukrowym. Zapraszam :).


SKŁADNIKI:



    • 1 duża polędwiczka wieprzowa
    • 100 g pistacji
    • 1 mały seler
    • 2 duże pietruszki
    • 16 małych marchewek
    • 8 małych pietruszek
    • 4 ząbki czosnku
    • ok. 100 ml mleka
    • 2 łyżeczki masła
    • łyżeczka miodu
    • łyżeczka soku z cytryny
    • oliwa
    • olej
    • rozmaryn
    • tymianek
    • gałka muszkatołowa
    • sól
    • pieprz


WYKONANIE:

  1. Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem i włożyć do lodówki.
  2. Pistacje wyłuskać i posiekać i podprażyć na suchej patelni.
  3. Warzywa na puree obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  4. Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek w skorupkach aż zmięknie. Następnie odstawić, poczekać aż wystygnie i obrać ze skorupek.
  5. Na patelnię z oliwą po czosnku wrzucić warzywa na puree, dodać rozmaryn i smażyć razem przez 5 minut. Następnie dodać mleko, zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  6. Gotowe warzywa zmiksować w blenderze z czosnkiem oraz odrobiną mleka i przełożyć do garnka. Dodać masło i doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Podsmażyć przez minutę.
  7. Polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec przez 20 minut.
  8. Warzywa do karmelizowania obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i wystudzić.
  9. Wymieszać w misce 5 łyżek oliwy z miodem, sokiem z cytryny, tymiankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Wrzucić ugotowane warzywa i dokładnie wymieszać.
  10. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucić zamarynowane warzywa i smażyć krótko z każdej strony.
  11. Groszek cukrowy umyć, obciąć końcówki i wrzucić do gotującej się wody z odrobiną cukru i octu winnego. Gotować przez 3 minuty i odcedzić.
  12. Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości 2-3 cm, posypać pistacjami i podawać z przygotowanym wcześniej puree oraz warzywami karmelizowanymi oraz groszkiem cukrowym.

SMACZNEGO :)

obiad plędwiczka wieprzowa pistacje seler pietruszka marchewka czosnek mleko masło miód cytryna oliwa olej rozmaryn tymianek gałka muszkatałowa sól pieprz

poniedziałek, 7 listopada 2016

Zupa z Soczewicy i Pomidorów

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów. Sycąca i rozgrzewająca z nutą aromatycznych przypraw.

SKŁADNIKI:



    • 1-1.5 l bulionu warzywnego
    • szklanka czerwonej soczewicy
    • 500 ml przecieru pomidorowego
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/3 łyżeczki kminku zmielonego
    • łyżeczka zmielonej kolendry
    • śmietanka 18%
    • sól i pieprz
    • listki świeżej bazylii lub kolendry

WYKONANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
  2. Do garnka wlać bulion, dodać soczewicę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotować razem przez 20 minut.
  3. Następnie dodać przecier pomidorowy, kminek, kolendrę, sól oraz pieprz. Gotować razem przez kolejne 10 minut.
  4. Gotową zupę można zmiksować w blenderze. Podawać z kleksem śmietany posypaną listkami świeżej bazylii lub kolendry.

SMACZNEGO :)

zupa bulion soczewica przecier pomidorowy cebula czosnek oliwa kminek kolendra śmietanka sól pieprz bazylia

piątek, 28 października 2016

Halibut w Cieście Piwnym

Dzisiaj polecam rybę w chrupiącym cieście na bazie piwa. Zapraszam :).

ryba w cieście piwnym

SKŁADNIKI:



  • Ryba:
    • świeże filety z halibuta lub innej ryby
    • sól
    • sok z cytryny
    • olej do smażenia
  • Ciasto piwne:
    • szklanka mąki pszennej
    • jajko
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 szczypty soli
    • 1/2 szklanki wody gazowanej
    • 3/4 szklanki piwa

WYKONANIE:

  1. Filety oczyścić, wyciągnąć ości i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Rybę posolić i skropić sokiem z cytryny.
  3. Składniki na ciasto (oprócz piwa) piwne włożyć do miski i zmiksować. Na koniec wlać piwo. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Rybę zanurzać w cieście i smażyć w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.

SMACZNEGO :)

obiad halibut sól cytryna olej mąka jajka proszek do pieczenia woda piwo

wtorek, 25 października 2016

Orange Curd

Był już lemon curd, więc teraz pora na orange curd :). Pyszny i aksamitny krem, świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów.

SKŁADNIKI:



    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 100 ml świeżego soku z pomarańczy
    • 20 ml soku z cytryny
    • 70 g masła miękkiego
    • 70 g cukru
    • otarta skórka z pomarańczy

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na orange curd dokładnie wymieszać razem w misce.
  2. Do garnka wlać wodę do 1/3 wysokości i zagotować.
  3. Miskę z masą postawić na gotującej się wodzie. Cały czas mieszać łyżką, aż powstanie gęsty i gładki krem. Ostudzić i przechowywać w lodówce w wyparzonym i szczelnie zamkniętym słoiczku.

SMACZNEGO :)

ciasteczka jajka sok pomarańczowy sok z cytryny masło cukier skórka z pomarańczy

sobota, 15 października 2016

Kurczak 65 (Chicken 65)

Dzisiaj soczysty kurczak w pikantnej panierce pieczony na głębokim oleju. Danie kuchni indyjskiej. Przepis z link.


SKŁADNIKI:



  • Mięso z marynatą:
    • 500 g piersi z kurczaka
    • łyżeczka słodkiej papryki
    • łyżeczka pieprzu czarnego
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka startego imbiru
    • łyżeczka soli
    • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej
    • jajko duże
  • Sos:
    • łyżka posiekanego w kostkę imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 zielone papryczki chili
    • 1/3 łyżeczki zmielonego kminku
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/3 łyżeczki chili
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Dodatkowo:
    • olej do smażenia
    • cytryna

WYKONANIE:

  1. Mięso pokroić na kawałki o długości 3 cm. Włożyć do miski i przyprawić: słodką papryką, pieprzem czarnym, kurkumą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, imbirem, solą i mąką. Dodać roztrzepane jajko i dokładnie wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
  2. Kawałki kurczaka smażyć na głębokim oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony.
  3. Na osobnej patelni wlać 2 łyżki oleju i smażyć czosnek pokrojony w kostkę z imbirem. Następnie dodać: chili pokrojone w krążki, kminek, kolendrę, mielone chili. Dodać kolejno jogurt rozcieńczony z 4-5 łyżkami wody i kurczaka. Smażyć do moment, aż jogurt zostanie wchłonięty przez mięso.
  4. Gotowe danie podawać z ćwiartką cytryny. Skropić przed spożyciem.

SMACZNEGO :)

obiad kurczak papryka słodka pieprz kurkuma czosnek imbir sól mąka ziemniaczana mąka kukurydziana mąka ziemniaczana jajka papryczka chili kolendra jogurt naturalny olej

piątek, 14 października 2016

Cielęcina w Sosie Kurkowym

Delikatne mięso cielęce w aromatycznym sosie z kurek podane z kluskami śląskimi.


SKŁADNIKI:



    • 300 g mięsa gulaszowego cielęcego
    • 200 g kurek
    • 2-3 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • pieprz i sól
    • łyżka masła
    • 2 łyżki oleju
    • łyżeczka mąki pszennej
    • łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • łyżka śmietany kwaśnej 18%
    • natka pietruszki
    • kluski śląskie

WYKONANIE:

  1. Kurki dokładnie oczyścić. Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli, gotować 30 minut i odcedzić.
  2. Mięso pokroić w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelni roztopić masło, dodać kurki, cebulę i smażyć razem, aż cebula zmięknie.
  5. Na drugą patelnię wlać olej i podsmażyć mięso cielęce. Następnie dodać czosnek, cebulę z grzybami i razem dusić na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  6. W misce wymieszać szklankę wody, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i śmietanę. Wlać do gulaszu. Dusić razem jeszcze przez 10 minut. Gotowy gulasz wyłączyć i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
  7. Podawać z kluskami śląskimi i posypać natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

obiad cielęcina kurki cebula czosnek pieprz sól masło olej mąka mąka ziemniaczana śmietana pietruszka kluski śląskie
Grzyby i warzywa jesienne 2016

poniedziałek, 10 października 2016

Sałatka z Bake Rolls

Tej sałatki nie będę zachwalać. Sami spróbujcie - jest IDEALNA :)


SKŁADNIKI:



    • 500 g piersi z kurczaka
    • 1/2 kapusty pekińskiej
    • papryka czerwona
    • ogórek szklarniowy
    • 10-15 dag sera żółtego
    • 3-4 łyżki majonezu
    • 2 łyżki jogurtu greckiego
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 2 szczypty chili
    • sól i pieprz
    • olej do smażenia
    • opakowanie bake rolls o dowolnym smaku

WYKONANIE:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Usmażyć na oleju i wystudzić.
  2. Kapustę pekińską umyć i pokroić.
  3. Paprykę czerwoną wydrylować i pokroić w kostkę.
  4. Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
  5. Ser zetrzeć na tarce.
  6. Majonez i jogurt naturalny połączyć ze sobą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól oraz chili.
  7. Wszystkie składniki oprócz sera i bake rolls przełożyć do miski i wymieszać z majonezem.
  8. Z wierzchu posypać serem i tuż przed podaniem wsypać pokruszone bake rolls.

SMACZNEGO :)

sałatka kurczak kapusta pekińska papryka ogórek ser żółty majonez jogurt grecki czosnek papryka słodka chili sól pieprz olej bake rolls

czwartek, 6 października 2016

Dyniowe Ślimaczki Drożdżowe

Słodkie, korzenne, odrywane bułeczki dyniowe. Pyszne :).


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1/3 szklanki cukru kryształ
    • 7 g drożdży suchych
    • 50 ml wody
    • 80 ml mleka
    • jajko
    • 3/4 szklanki puree z dyni
    • 20 g masła roztopionego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/3 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
    • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • Nadzienie:
    • 80 g masło
    • 1/3 szklanki cukru brązowego
    • 1/4 szklanki cukru kryształ
    • łyżeczka zmielonego cynamonu
    • szczypta zmielonego ziela angielskiego
    • szczypta zmielonego imbiru
    • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
    • szczypta zmielonych goździków
  • Lukier:
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 2-3 łyżki wrzątku

WYKONANIE:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Cukry na nadzienie wymieszać z przyprawami. Masło roztopić i wystudzić.
  3. Ciasto zagnieść ponownie krótko wyrabiając. Następnie rozwałkować podsypując mąką na duży prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Całość posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z przyprawami. Zwinąć w roladę i pokroić na 14 części. Bułeczki układać w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie lub w lekkich odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.
  4. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
  5. Cukier puder zalać 2-3 łyżkami wrzątki i rozetrzeć łyżką na gładki lukier. Polukrować bułeczki, gdy będą jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka cukier drożdże woda mleko jajka dynia masło sól cynamon kardamon imbir cukier brązowy ziele angielskie gałka muszkatałowa goździki cukier puder

wtorek, 4 października 2016

Ukrainka

Pyszne ciasto o smaku kakao i kawy, które idealnie się komponują. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale za to pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki kakao
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 3 łyżki miodu
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka sody oczyszczonej
    • 2-3 łyżki śmietany
  • Krem:
    • 1 l mleka
    • szklanka cukru kryształ
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 jajka
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 250 g masła
  • Dodatkowo:
    • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • kieliszek rumu

WYKONANIE:

  1. Jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną ubijamy na parze przez 15 minut.
  2. Gdy masa zacznie gęstnieć ściągnąć znad pary i wsypać 2 szklanki mąki pszennej. Dokładnie połączyć ze sobą.
  3. Na stolnicę wsypać mąkę, śmietanę, masę kakaową i wyrobić ciasto.
  4. Ciasto podzielić na 4-5 równych części i rozwałkować na papierze do pieczenia na plaster o grubości 5 mm.
  5. Każdy blat ciasta piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 22 x 26 cm, w temperaturze 180°C przez 7-8 minut. Wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta.
  6. Szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać do mleka i mieszać do momentu, aż powstanie budyń. Wystudzić.
  7. Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce budyniu, i cały czas miksować mikserem, aż powstanie gładka masa.
  8. Kawę i cukier rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku. Wystudzić i połączyć z rumem.
  9. Każdy blat ciasta nasączyć kawą. Bloki ciasta przekładać masą. Z wierzchu dowolnie udekorować. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na noc i na następny dzień można podawać.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka kakao cukier miód mąka soda śmietana mleko mąka ziemniaczana cukier waniliowy masło kawa rozpuszczalna cukier rum
Piecz - tak od podstaw

niedziela, 2 października 2016

Sałatka z Kurczakiem i Pieczarkami

Sałatka jest bardzo pożywna. Łączy w sobie słodkość kukurydzy i kwaskowatość pieczarek.


SKŁADNIKI:



    • 400 g piersi z kurczaka
    • mały słoik pieczarek marynowanych
    • mała puszka kukurydzy
    • mała puszka białej fasoli
    • mały słoik selera marynowanego
    • 100 g rodzynek
    • 200 g orzechów włoskich
    • 4 jajka ugotowane
    • pęczek szczypiorku
    • majonez
    • 2 łyżki jogurtu greckiego
    • sól i pieprz


WYKONANIE:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu oraz soli.
  2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
  3. Orzechy uprażyć na suchej patelni i pokroić.
  4. Pieczarki pokroić w grubą kostkę.
  5. Szczypiorek umyć i pokroić.
  6. Jajka pokroić w kostkę.
  7. Seler, kukurydzę i fasolę odcedzić. Seler pokroić na mniejsze wiórka.
  8. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez, jogurt naturalny i doprawić do smaku. Z wierzchu posypać szczypiorkiem. Podawać po przyrządzeniu.

SMACZNEGO :)

sałatka pierś z kurczaka pieczarki marynowane kukurydza fasola seler marynowany rodzynki orzechy włoskie jajka szczypiorek majonez jogurt naturalny sól pieprz

czwartek, 29 września 2016

Tort Piegusek

Biszkopty makowe przełożone lekką i delikatna masą z bitej śmietany i białej czekolady.


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt makowy:
    • 6 jajek
    • 150 g cukru drobnego
    • 3 łyżki mielonych migdałów
    • 150 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki maki ziemniaczanej
    • 3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 g maku suchego
  • Krem z białej czekolady:
    • 300 g białej czekolady
    • 400 g śmietanki kremówki 36%
  • Dodatkowo:
    • 3 łyżki rumu
    • 1/2 szklanki wody


WYKONANIE:

  1. Składniki na biszkopty podzielić na 3 części.
  2. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem kryształ. Dodać żółtka i ponownie ubijać.
  3. Połączyć w misce suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, migdały, proszek do pieczenia oraz mak. Dodać do ubitej piany i połączyć delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  4. Czekoladę pokroić w kostkę. Śmietankę podgrzać do wrzenia. Ściągnąć z palnika, dodać pokrojoną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Wymieszać do roztopienia się czekolady. Wystudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  5. Śmietankę ubić na gęsty krem. Nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zwarzyć. Masę podzielić na 3 części.
  6. Blaty biszkoptów makowych nasączyć rumem połączonym z wodą.
  7. Przełożenie tortu: biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt. Z zewnątrz obłożyć tort pozostałym kremem i udekorować według gustu.

SMACZNEGO :) 

tort jajka cukier migdały mielone mąka mąka ziemniaczana proszek do pieczenia mak czekolada śmietanka rum woda

środa, 28 września 2016

Zupa Dyniowa z Ryżem

Dzisiaj rozgrzewający krem z dyni podany z ryżem i aromatyczną cebulką.


SKŁADNIKI:



    • 2 szklanki puree z dyni
    • 3 średnie ziemniaki
    • 2 marchewki
    • pietruszka
    • 2 cebule
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 szczypty imbiru
    • sól i pieprz
    • 3/4 szklanki ryżu basmati

WYKONANIE:

  1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. W dużym garnku umieścić pokrojone warzywa i zalać 1.5 l wody. Gotować pod przykryciem przez 30 minut. Dodać puree z dyni, pieprz, sól oraz imbir i zmiksować na gładką masę.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
  5. Na talerze rozłożyć ryż, wlać zupę i posypać podsmażoną cebulką.

SMACZNEGO :)

zupa dynia ziemniaki marchewka pietruszka cebula oliwa imbir sól pieprz ryż

piątek, 23 września 2016

Puree Dyniowe

Puree z dyni można wykorzystywać do wypieków, deserów, ale także jako dodatek do dań wytrawnych.


SKŁADNIKI:



    • dynia hokkaido lub inna

WYKONANIE:

  1. Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić w plastry.
  2. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywą i piec od 30-60 minut w zależności od wielkości dyni w temperaturze 180°C.
  3. Sprawdzić miękkość miąższu widelcem.
  4. Wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować w blenderze. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do 3 dni lub poporcjować w woreczki i zamrozić.

SMACZNEGO :)

dodatek dynia

czwartek, 22 września 2016

Racuchy Dyniowe

Dzisiaj kupiłam dynię, a jako że dynia jest duża to przez kolejnych kilka dni będą potrawy związane właśnie z nią :). Zaczynamy od racuchów drożdżowych z dodatkiem puree dyniowego i jabłek. Podane z kleksem śmietanki i konfiturą morelową. Skusicie się?


SKŁADNIKI:



    • 1.5 szklanki mąki pszennej
    • szklanka puree z dyni
    • 7 g suchych drożdży
    • 3/4 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • szczypta soli
    • 1-2 jabłka
    • olej do smażenia
    • cukier puder do posypania

WYKONANIE:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól oraz drożdże i wlać letnie mleko. Wszystko razem wymieszać i przykryć ściereczką na 15 minut.
  2. Gdy ciasto podrośnie dodać puree z dyni i wymieszać dokładnie. Obrać jabłka, pokroić w plasterki, dodać do ciasta i delikatnie połączyć razem. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce przykrywszy ściereczką.
  3. Smażyć na patelni z olejem. Moc palnika ustawić na średni i piec z obu stron na złoty kolor.
  4. Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem i z dowolnymi dodatkami.

SMACZNEGO :)

deser mąka dynia drożdże mleko cukier sól jabłka olej cukier puder

środa, 21 września 2016

Jabłka Prażone

Wrzesień - najlepsza pora na przyrządzenie jabłek prażonych i zapakowanie ich do słoiczków na zimę. Tak przygotowane owoce możemy później z powodzeniem wykorzystać do ciast i deserów.


SKŁADNIKI:



    • 1.5 kg jabłek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki wody

WYKONANIE:

  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  2. Wsypać jabłka do garnka o grubym dnie, wlać wodę i dodać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 minut często mieszając.
  3. Gotowe jabłka przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i gotować przez 15-20 minut. Zapasteryzowane słoiczki postawić odwrócone do góry dnem i przykryć ściereczką. Wystudzone wstawić do spiżarki.

SMACZNEGO :)

przetwory jabłka cukier woda

poniedziałek, 19 września 2016

Pierożki Samosa

Samosa to pierożki z kuchni indyjskiej zrobione z kruchego ciasta z farszem warzywnym lub mięsnym. Podawane na ciepło z dodatkiem sosu.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki ciepłego oleju
    • 3-4 łyżki wody
    • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz ziemniaczany:
    • 2 średnie ziemniaki ugotowane
    • 1/2 szklanki groszku ugotowanego
    • cebula
    • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
    • 1/2 łyżeczki nasion kminku
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka startego imbiru
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
    • 1/2 łyżeczki chili w proszku
    • łyżeczka soli
    • łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki natki kolendry
    • 2-3 łyżki oleju + olej do smażenia pierożków

WYKONANIE:

  1. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i mieszając dodawać cienkim strumieniem wodę. Z podanych składników zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić na 20 minut.
  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać ziarna kminu, gorczycy, imbir, chili, kurkumę, sól oraz garam masala.
  5. Dodać ziemniaki, groszek, natkę kolendry i sok z cytryny. Smażyć razem przez kilka minut cały czas mieszając.
  6. Ciasto podzielić na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Przeciąć na pół i z każdej połówki formować stożek sklejając boki. Do środka nakładać farsz i sklejać dokładnie dół stożka.
  7. W garnku podgrzać olej. Pierożki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć i odsączyć na ręczniku kuchennym. Pierożki podawać na ciepło z dodatkiem sosu np. miętowego.

SMACZNEGO :)

przystawka mąka olej woda sól ziemniaki groszek cebula gorczyca kminek czosnek imbir kurkuma garam masala chili sok z cytryny kolendra

środa, 14 września 2016

Ciasteczka Amaretti

Amaretti to włoskie ciasteczka na bazie białek, zmielonych migdałów i likieru Amaretto. Chrupiące, bardzo słodkie, świetnie nadają się jako dodatek do lodów lub innych deserów.


SKŁADNIKI (50 sztuk):



    • 2 białka z dużych jajek
    • 170 g zmielonych migdałów
    • 150 g cukru pudru
    • 15 ml likieru Amaretto
    • kropla aromatu migdałowego


WYKONANIE:

  1. Cukier puder przesiać przez sitko.
  2. Migdały wymieszać z cukrem pudrem.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać migdały z cukrem i delikatnie połączyć ze sobą. Na koniec dodać likier z aromatem migdałowym i ponownie wymieszać.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i w odstępach wyciskać ciasteczka.
  6. Piec 15-20 minut w temperaturze 160°C.

SMACZNEGO :)

ciasteczka jajka migdały cukier puder amaretto aromat migdałowy

niedziela, 11 września 2016

Kulfi

Kufli to tradycyjny indyjski deser lodowy na bazie mleka z dodatkiem kardamonu i szafranu. Zapraszam do wypróbowania!


SKŁADNIKI:



    • 1.5 l mleka 3,2%
    • 1/2 szklanki cukru brązowego
    • 6 ziaren kardamonu
    • kilka nitek szafranu
    • łyżka płatków migdałów

WYKONANIE:

  1. Do dużego garnka o grubym dnie wlać mleko i dodać rozłupane ziarna kardamonu.
  2. Gotować na średnim ogniu przez ok. godzinę, aż objętość mleka zmniejszy się do 1/3.
  3. Mleko przecedzić przez sitko, dodać cukier oraz szafran. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru.
  4. Schładzać przez kilka godzin w lodówce. Włożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.
  5. Na koniec przełożyć do małych pojemniczków i zmrozić w lodówce. Przed podaniem lody włożyć na kilka sekund do gorącej wody, aby łatwiej wychodziły z pojemniczków. Udekorować płatkami migdałów.

SMACZNEGO :)

lody mleko cukier brązowa kardamon szafran płatki migdałów

piątek, 9 września 2016

Lussekatter - Bułeczki Szafranowe Świętej Łucji

Lussekatter to drożdżowe bułeczki z szafranem i rodzynkami wywodzące się z kuchni szweckiej, wypiekane z okazji św. Łucji (święta światła), które przypada na 13 grudnia. Wtedy to Szwedzi wypiekają właśnie te oto delikatne i puszyste bułeczki na śniadanie i dzielą się nimi z bliskimi. Kolor żółty bułeczek ma symbolizować światło, a dwie rodzynki mają obrazować oczy św. Łucji, które wydłubała sobie sama chcąc zniechęcić do siebie narzeczonego. Jak widzicie bułeczki nie tylko fantastycznie wyglądają i doskonale smakują, ale mają też ciekawą historię. Istnieją dwa przepisy na lussekatter: jedne z dodatkiem jajka, drugie z serem. Dzisiaj na blogu pierwszy z przepisów. Zapraszam! :).

bułeczki szafranowe świętej Łucji

SKŁADNIKI:



  • Bułeczki:
    • 500 g mąki pszennej
    • 150 ml mleka letniego
    • 50 g świeżych drożdży
    • 150 g cukru kryształ drobnego
    • 90 g masła miękkiego
    • duże jajko
    • 1 g szafranu
    • rodzynki lub żurawina suszona
  • Dodatkowo:
    • łyżka masła
    • 4-5 łyżek cukru kryształ
    • 100 ml wody


bułeczki szafranowe świętej łucji

WYKONANIE:

  1. Do mleka dodać drożdże, łyżkę cukru kryształ i łyżkę mąki. Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Do 50 ml wrzątku wsypać szafran. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  3. Do mąki dodać masło pokrojone w kostkę, jajko, szafran oraz mleko z drożdżami. Wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Ciasto podzielić na około 16-20 równych porcji. Na stolnicy uformować długi wałek i skręcać na kształt litery "S" tak jak na zdjęciu.
  5. Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej umieścić po dwie rodzynki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  6. Dodatkowe masło roztopić i tuż przed pieczeniem pędzelkiem posmarować bułeczki.
  7. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić.
  8. Cukier zagotować w 100 ml wody i gotować przez 2-3 minuty. Posmarować bułeczki, aby miały ładny połysk.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka mleko drożdże cukier masło jajka szafran rodzynki masło woda
Piecz - tak od podstaw

czwartek, 1 września 2016

Jalfrezi z Kurczaka

Kolejne pyszne danie z kuchni indyjskiej.


SKŁADNIKI:



    • 500 g piersi z kurczaka
    • papryka zielona
    • papryczka chili zielona
    • 2-3 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 pomidory
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    • 2 łyżeczki kminku mielonego
    • łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1/2 łyżeczki Garam Masala 
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • olej do smażenia
    • 1/2 pęczka natki kolendry

WYKONANIE:

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
  2. Doprawić solą oraz kurkumą i zostawić na 15 minut.
  3. Jedną cebulę, czosnek, dwa pomidory oraz papryczkę chili pokroić w kostkę.
  4. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę oraz czosnek do zeszklenia. Dodać imbir, papryczki chili i pomidory. Smażyć razem. Doprawić kminkiem, kolendrą, i na koniec dodać mięso z kurczaka. Smażyć, aż kurczak nabierze złotego koloru.
  5. Jogurt wymieszać z 1/2 szklanki wody. Dodać do mięsa i dusić razem przez ok. 10 minut.
  6. Zieloną paprykę pokroić w paski, pozostałą część cebuli pokroić w piórka, a pomidora w kostkę.
  7. Na osobną patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i pozostałe warzywa. Podsmażyć razem do miękkości i doprawić przyprawą garam masala.
  8. Gotowe warzywa dodać do kurczaka i mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Można dodać do smaku cukier.
  9. Gotowe danie podawać z ryżem i posypane natką kolendry.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka papryka chili cebula czosnek pomidory kolendra imbir kminek kurkuma garam masala jogurt naturalny sól cukier olej kolendra

Sharing Buttons