środa, 23 lipca 2014

Lemon Curd

Lemon Curd

Lemon Curd
Lemon Curd to pyszna i orzeźwiająca masa, która świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek i naleśników. Cytrynowa przyjemność. Można z powodzeniem zrobić więcej i przechowywać na później w lodówce.


SKŁADNIKI:



    • 3 duże cytryny
    • 2 żółtka
    • 2 jajka
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • łyżka oliwy z oliwek


 WYKONANIE:

  1. Cytryny sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć.
  2. Wszystkie składniki oprócz oliwy włożyć do garnka o grubym dnie i wymieszać dokładnie trzepaczką. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta jak budyń.
  3. Masę przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać oliwę i ponownie zmiksować. Zagotować na ok. 2 minuty.
  4. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Najlepiej smakuje z ciastem kruchym.

SMACZNEGO :)

mus cytryna jajka cukier mąka ziemniaczana oliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons