Biszkopty makowe przełożone lekką i delikatna masą z bitej śmietany i białej czekolady.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt makowy:
- 6 jajek
- 150 g cukru drobnego
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki maki ziemniaczanej
- 3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g maku suchego
- Krem z białej czekolady:
- 300 g białej czekolady
- 400 g śmietanki kremówki 36%
- Dodatkowo:
- 3 łyżki rumu
- 1/2 szklanki wody
WYKONANIE:
- Składniki na biszkopty podzielić na 3 części.
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem kryształ. Dodać żółtka i ponownie ubijać.
- Połączyć w misce suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, migdały, proszek do pieczenia oraz mak. Dodać do ubitej piany i połączyć delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
- Czekoladę pokroić w kostkę. Śmietankę podgrzać do wrzenia. Ściągnąć z palnika, dodać pokrojoną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Wymieszać do roztopienia się czekolady. Wystudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Śmietankę ubić na gęsty krem. Nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zwarzyć. Masę podzielić na 3 części.
- Blaty biszkoptów makowych nasączyć rumem połączonym z wodą.
- Przełożenie tortu: biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt. Z zewnątrz obłożyć tort pozostałym kremem i udekorować według gustu.
Wygląda pysznie :) I ta dekoracja - prześliczna :)
OdpowiedzUsuńApetyczny torcik :) Uwielbiam ciasta z makiem.
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały ! moje smaki. Biała czekolada na pewno podkręca. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń