czwartek, 29 września 2016

Tort Piegusek

Tort Piegusek

Tort Piegusek
Biszkopty makowe przełożone lekką i delikatna masą z bitej śmietany i białej czekolady.


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt makowy:
    • 6 jajek
    • 150 g cukru drobnego
    • 3 łyżki mielonych migdałów
    • 150 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki maki ziemniaczanej
    • 3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 g maku suchego
  • Krem z białej czekolady:
    • 300 g białej czekolady
    • 400 g śmietanki kremówki 36%
  • Dodatkowo:
    • 3 łyżki rumu
    • 1/2 szklanki wody


WYKONANIE:

  1. Składniki na biszkopty podzielić na 3 części.
  2. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem kryształ. Dodać żółtka i ponownie ubijać.
  3. Połączyć w misce suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, migdały, proszek do pieczenia oraz mak. Dodać do ubitej piany i połączyć delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  4. Czekoladę pokroić w kostkę. Śmietankę podgrzać do wrzenia. Ściągnąć z palnika, dodać pokrojoną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Wymieszać do roztopienia się czekolady. Wystudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  5. Śmietankę ubić na gęsty krem. Nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zwarzyć. Masę podzielić na 3 części.
  6. Blaty biszkoptów makowych nasączyć rumem połączonym z wodą.
  7. Przełożenie tortu: biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt. Z zewnątrz obłożyć tort pozostałym kremem i udekorować według gustu.

SMACZNEGO :) 

tort jajka cukier migdały mielone mąka mąka ziemniaczana proszek do pieczenia mak czekolada śmietanka rum woda

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) I ta dekoracja - prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny torcik :) Uwielbiam ciasta z makiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały ! moje smaki. Biała czekolada na pewno podkręca. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons