Delikatne mięso cielęce w aromatycznym sosie z kurek podane z kluskami śląskimi.
SKŁADNIKI:
- 300 g mięsa gulaszowego cielęcego
- 200 g kurek
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka śmietany kwaśnej 18%
- natka pietruszki
- kluski śląskie
WYKONANIE:
- Kurki dokładnie oczyścić. Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli, gotować 30 minut i odcedzić.
- Mięso pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić masło, dodać kurki, cebulę i smażyć razem, aż cebula zmięknie.
- Na drugą patelnię wlać olej i podsmażyć mięso cielęce. Następnie dodać czosnek, cebulę z grzybami i razem dusić na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
- W misce wymieszać szklankę wody, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i śmietanę. Wlać do gulaszu. Dusić razem jeszcze przez 10 minut. Gotowy gulasz wyłączyć i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
- Podawać z kluskami śląskimi i posypać natką pietruszki.
Myy pyszności :)
OdpowiedzUsuńMusi być naprawdę pyszne! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńprosty a zarazem bardzo smaczny obiad
OdpowiedzUsuń