piątek, 14 października 2016

Cielęcina w Sosie Kurkowym

Cielęcina w Sosie Kurkowym

Cielęcina w Sosie Kurkowym
Delikatne mięso cielęce w aromatycznym sosie z kurek podane z kluskami śląskimi.


SKŁADNIKI:



    • 300 g mięsa gulaszowego cielęcego
    • 200 g kurek
    • 2-3 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • pieprz i sól
    • łyżka masła
    • 2 łyżki oleju
    • łyżeczka mąki pszennej
    • łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • łyżka śmietany kwaśnej 18%
    • natka pietruszki
    • kluski śląskie

WYKONANIE:

  1. Kurki dokładnie oczyścić. Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli, gotować 30 minut i odcedzić.
  2. Mięso pokroić w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelni roztopić masło, dodać kurki, cebulę i smażyć razem, aż cebula zmięknie.
  5. Na drugą patelnię wlać olej i podsmażyć mięso cielęce. Następnie dodać czosnek, cebulę z grzybami i razem dusić na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  6. W misce wymieszać szklankę wody, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i śmietanę. Wlać do gulaszu. Dusić razem jeszcze przez 10 minut. Gotowy gulasz wyłączyć i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
  7. Podawać z kluskami śląskimi i posypać natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

obiad cielęcina kurki cebula czosnek pieprz sól masło olej mąka mąka ziemniaczana śmietana pietruszka kluski śląskie
Grzyby i warzywa jesienne 2016

3 komentarze:

Sharing Buttons