Kolejne pyszne danie z kuchni indyjskiej.
SKŁADNIKI:
- 500 g piersi z kurczaka
- papryka zielona
- papryczka chili zielona
- 2-3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki Garam Masala
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- 1/2 pęczka natki kolendry
WYKONANIE:
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
- Doprawić solą oraz kurkumą i zostawić na 15 minut.
- Jedną cebulę, czosnek, dwa pomidory oraz papryczkę chili pokroić w kostkę.
- Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę oraz czosnek do zeszklenia. Dodać imbir, papryczki chili i pomidory. Smażyć razem. Doprawić kminkiem, kolendrą, i na koniec dodać mięso z kurczaka. Smażyć, aż kurczak nabierze złotego koloru.
- Jogurt wymieszać z 1/2 szklanki wody. Dodać do mięsa i dusić razem przez ok. 10 minut.
- Zieloną paprykę pokroić w paski, pozostałą część cebuli pokroić w piórka, a pomidora w kostkę.
- Na osobną patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i pozostałe warzywa. Podsmażyć razem do miękkości i doprawić przyprawą garam masala.
- Gotowe warzywa dodać do kurczaka i mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Można dodać do smaku cukier.
- Gotowe danie podawać z ryżem i posypane natką kolendry.
Kuchnia indyjska jest chyba moją ulubioną zagraniczną kuchnią. Smaki i kolory są niesamowite!
OdpowiedzUsuńPiękne danie!
Pyszne i pomysłowe danie:)
OdpowiedzUsuńMariola powiem że zapachniało wielkim światem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, już czuję jego smak i cudowny aromat :) Bardzo lubię takie aromatyczne potrawy.
OdpowiedzUsuń