czwartek, 1 września 2016

Jalfrezi z Kurczaka

Jalfrezi z Kurczaka

Jalfrezi z Kurczaka
Kolejne pyszne danie z kuchni indyjskiej.


SKŁADNIKI:



    • 500 g piersi z kurczaka
    • papryka zielona
    • papryczka chili zielona
    • 2-3 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 pomidory
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    • 2 łyżeczki kminku mielonego
    • łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1/2 łyżeczki Garam Masala 
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • olej do smażenia
    • 1/2 pęczka natki kolendry

WYKONANIE:

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
  2. Doprawić solą oraz kurkumą i zostawić na 15 minut.
  3. Jedną cebulę, czosnek, dwa pomidory oraz papryczkę chili pokroić w kostkę.
  4. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę oraz czosnek do zeszklenia. Dodać imbir, papryczki chili i pomidory. Smażyć razem. Doprawić kminkiem, kolendrą, i na koniec dodać mięso z kurczaka. Smażyć, aż kurczak nabierze złotego koloru.
  5. Jogurt wymieszać z 1/2 szklanki wody. Dodać do mięsa i dusić razem przez ok. 10 minut.
  6. Zieloną paprykę pokroić w paski, pozostałą część cebuli pokroić w piórka, a pomidora w kostkę.
  7. Na osobną patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i pozostałe warzywa. Podsmażyć razem do miękkości i doprawić przyprawą garam masala.
  8. Gotowe warzywa dodać do kurczaka i mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Można dodać do smaku cukier.
  9. Gotowe danie podawać z ryżem i posypane natką kolendry.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka papryka chili cebula czosnek pomidory kolendra imbir kminek kurkuma garam masala jogurt naturalny sól cukier olej kolendra

5 komentarzy:

  1. Kuchnia indyjska jest chyba moją ulubioną zagraniczną kuchnią. Smaki i kolory są niesamowite!
    Piękne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariola powiem że zapachniało wielkim światem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie, już czuję jego smak i cudowny aromat :) Bardzo lubię takie aromatyczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons