wtorek, 4 października 2016

Ukrainka

Ukrainka

Ukrainka
Pyszne ciasto o smaku kakao i kawy, które idealnie się komponują. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale za to pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki kakao
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 3 łyżki miodu
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka sody oczyszczonej
    • 2-3 łyżki śmietany
  • Krem:
    • 1 l mleka
    • szklanka cukru kryształ
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 jajka
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 250 g masła
  • Dodatkowo:
    • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • kieliszek rumu

WYKONANIE:

  1. Jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną ubijamy na parze przez 15 minut.
  2. Gdy masa zacznie gęstnieć ściągnąć znad pary i wsypać 2 szklanki mąki pszennej. Dokładnie połączyć ze sobą.
  3. Na stolnicę wsypać mąkę, śmietanę, masę kakaową i wyrobić ciasto.
  4. Ciasto podzielić na 4-5 równych części i rozwałkować na papierze do pieczenia na plaster o grubości 5 mm.
  5. Każdy blat ciasta piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 22 x 26 cm, w temperaturze 180°C przez 7-8 minut. Wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta.
  6. Szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać do mleka i mieszać do momentu, aż powstanie budyń. Wystudzić.
  7. Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce budyniu, i cały czas miksować mikserem, aż powstanie gładka masa.
  8. Kawę i cukier rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku. Wystudzić i połączyć z rumem.
  9. Każdy blat ciasta nasączyć kawą. Bloki ciasta przekładać masą. Z wierzchu dowolnie udekorować. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na noc i na następny dzień można podawać.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka kakao cukier miód mąka soda śmietana mleko mąka ziemniaczana cukier waniliowy masło kawa rozpuszczalna cukier rum
Piecz - tak od podstaw

4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda rewelacyjnie, warto poświęcić trochę pracy dla takiego efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę pracochłonne ,ale efekt waw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się! Jeszcze takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons