Pyszne ciasto o smaku kakao i kawy, które idealnie się komponują. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale za to pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 3 łyżki miodu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2-3 łyżki śmietany
- Krem:
- 1 l mleka
- szklanka cukru kryształ
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g masła
- Dodatkowo:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru kryształ
- kieliszek rumu
WYKONANIE:
- Jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną ubijamy na parze przez 15 minut.
- Gdy masa zacznie gęstnieć ściągnąć znad pary i wsypać 2 szklanki mąki pszennej. Dokładnie połączyć ze sobą.
- Na stolnicę wsypać mąkę, śmietanę, masę kakaową i wyrobić ciasto.
- Ciasto podzielić na 4-5 równych części i rozwałkować na papierze do pieczenia na plaster o grubości 5 mm.
- Każdy blat ciasta piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 22 x 26 cm, w temperaturze 180°C przez 7-8 minut. Wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta.
- Szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać do mleka i mieszać do momentu, aż powstanie budyń. Wystudzić.
- Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce budyniu, i cały czas miksować mikserem, aż powstanie gładka masa.
- Kawę i cukier rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku. Wystudzić i połączyć z rumem.
- Każdy blat ciasta nasączyć kawą. Bloki ciasta przekładać masą. Z wierzchu dowolnie udekorować. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na noc i na następny dzień można podawać.
Fajne ciasto musi być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, warto poświęcić trochę pracy dla takiego efektu :)
OdpowiedzUsuńtrochę pracochłonne ,ale efekt waw :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! Jeszcze takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń