piątek, 9 września 2016

Lussekatter - Bułeczki Szafranowe Świętej Łucji

Lussekatter - Bułeczki Szafranowe Świętej Łucji

Lussekatter - Bułeczki Szafranowe Świętej Łucji
Lussekatter to drożdżowe bułeczki z szafranem i rodzynkami wywodzące się z kuchni szweckiej, wypiekane z okazji św. Łucji (święta światła), które przypada na 13 grudnia. Wtedy to Szwedzi wypiekają właśnie te oto delikatne i puszyste bułeczki na śniadanie i dzielą się nimi z bliskimi. Kolor żółty bułeczek ma symbolizować światło, a dwie rodzynki mają obrazować oczy św. Łucji, które wydłubała sobie sama chcąc zniechęcić do siebie narzeczonego. Jak widzicie bułeczki nie tylko fantastycznie wyglądają i doskonale smakują, ale mają też ciekawą historię. Istnieją dwa przepisy na lussekatter: jedne z dodatkiem jajka, drugie z serem. Dzisiaj na blogu pierwszy z przepisów. Zapraszam! :).

bułeczki szafranowe świętej Łucji

SKŁADNIKI:



  • Bułeczki:
    • 500 g mąki pszennej
    • 150 ml mleka letniego
    • 50 g świeżych drożdży
    • 150 g cukru kryształ drobnego
    • 90 g masła miękkiego
    • duże jajko
    • 1 g szafranu
    • rodzynki lub żurawina suszona
  • Dodatkowo:
    • łyżka masła
    • 4-5 łyżek cukru kryształ
    • 100 ml wody


bułeczki szafranowe świętej łucji

WYKONANIE:

  1. Do mleka dodać drożdże, łyżkę cukru kryształ i łyżkę mąki. Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Do 50 ml wrzątku wsypać szafran. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  3. Do mąki dodać masło pokrojone w kostkę, jajko, szafran oraz mleko z drożdżami. Wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Ciasto podzielić na około 16-20 równych porcji. Na stolnicy uformować długi wałek i skręcać na kształt litery "S" tak jak na zdjęciu.
  5. Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej umieścić po dwie rodzynki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  6. Dodatkowe masło roztopić i tuż przed pieczeniem pędzelkiem posmarować bułeczki.
  7. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić.
  8. Cukier zagotować w 100 ml wody i gotować przez 2-3 minuty. Posmarować bułeczki, aby miały ładny połysk.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka mleko drożdże cukier masło jajka szafran rodzynki masło woda
Piecz - tak od podstaw

1 komentarz:

Sharing Buttons