Lussekatter to drożdżowe bułeczki z szafranem i rodzynkami wywodzące się z kuchni szweckiej, wypiekane z okazji św. Łucji (święta światła), które przypada na 13 grudnia. Wtedy to Szwedzi wypiekają właśnie te oto delikatne i puszyste bułeczki na śniadanie i dzielą się nimi z bliskimi. Kolor żółty bułeczek ma symbolizować światło, a dwie rodzynki mają obrazować oczy św. Łucji, które wydłubała sobie sama chcąc zniechęcić do siebie narzeczonego. Jak widzicie bułeczki nie tylko fantastycznie wyglądają i doskonale smakują, ale mają też ciekawą historię. Istnieją dwa przepisy na lussekatter: jedne z dodatkiem jajka, drugie z serem. Dzisiaj na blogu pierwszy z przepisów. Zapraszam! :).
SKŁADNIKI:
- Bułeczki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka letniego
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru kryształ drobnego
- 90 g masła miękkiego
- duże jajko
- 1 g szafranu
- rodzynki lub żurawina suszona
- Dodatkowo:
- łyżka masła
- 4-5 łyżek cukru kryształ
- 100 ml wody
WYKONANIE:
- Do mleka dodać drożdże, łyżkę cukru kryształ i łyżkę mąki. Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Do 50 ml wrzątku wsypać szafran. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Do mąki dodać masło pokrojone w kostkę, jajko, szafran oraz mleko z drożdżami. Wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na około 16-20 równych porcji. Na stolnicy uformować długi wałek i skręcać na kształt litery "S" tak jak na zdjęciu.
- Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej umieścić po dwie rodzynki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Dodatkowe masło roztopić i tuż przed pieczeniem pędzelkiem posmarować bułeczki.
- Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić.
- Cukier zagotować w 100 ml wody i gotować przez 2-3 minuty. Posmarować bułeczki, aby miały ładny połysk.
Bułeczki prezentują się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń