czwartek, 19 listopada 2015

Kasztany z Bitą Śmietaną

Kasztany z Bitą Śmietaną

Kasztany z Bitą Śmietaną
Dzisiaj węgierski deser czyli pure kasztanowe skropione rumem, podane z wiśniami i bitą śmietaną. Całość oprószona kakao. Co powiecie na taki deser?


SKŁADNIKI:



    • 300 g kasztanów jadalnych
    • 1 i 1/2 szklanki mleka
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • 2-3 łyżki rumu
    • 3 łyżki wiśni (frużelina lub dżem)
    • 250 ml śmietanki kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki soli


WYKONANIE:

  1. Kasztany zalać zimną wodą i wyrzucić te, które wypłyną na powierzchnię. Pozostałe kasztany naciąć głęboko znakiem "X". Gotować przez 50 minut w osolonej wodzie. Ugotowane obrać z łupin i błon.
  2. Obrane kasztany zalać mlekiem, dodać cukier kryształ i gotować do momentu, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić wbijając widelec.
  3. Odcedzić kasztany i przetrzeć przez praskę. Do puree dodać rum i stopniowo kilka łyżek mleka, aby nie było za suche. Opcjonalnie dodać cynamon lub kakao.
  4. Puree nałożyć do pucharków. Przyozdobić wiśniami i śmietanką ubitą na sztywno z cukrem pudrem. Z wierzchu posypać kakao.

SMACZNEGO :)

deser kasztany mleko cukier rum wiśnie śmietanka kremówka cukier puder sól
Jesienne słodkości!

6 komentarzy:

  1. Miałam okazję spróbować tego deseru kilka lat temu będąc w Budapeszcie. Byłam nim zachwycona i chętnie wrócę do tego smaku. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą wyśmienicie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola a masz coś dla mnie takiego ze świata? :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, węgierska cukiernia takie cuda kryje... Twój deser bardzo zachęcająco wygląda- choć nigdy nie jadłam kasztanów, to przypuszczam że genialnie smakują- trzeba się w końcu skusić i kupić:) Pozdrawiam Mariolko!

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons