środa, 21 września 2016

Jabłka Prażone

Jabłka Prażone

Jabłka Prażone
Wrzesień - najlepsza pora na przyrządzenie jabłek prażonych i zapakowanie ich do słoiczków na zimę. Tak przygotowane owoce możemy później z powodzeniem wykorzystać do ciast i deserów.


SKŁADNIKI:



    • 1.5 kg jabłek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki wody

WYKONANIE:

  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  2. Wsypać jabłka do garnka o grubym dnie, wlać wodę i dodać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 minut często mieszając.
  3. Gotowe jabłka przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i gotować przez 15-20 minut. Zapasteryzowane słoiczki postawić odwrócone do góry dnem i przykryć ściereczką. Wystudzone wstawić do spiżarki.

SMACZNEGO :)

przetwory jabłka cukier woda

1 komentarz:

Sharing Buttons