czwartek, 6 października 2016

Dyniowe Ślimaczki Drożdżowe

Dyniowe Ślimaczki Drożdżowe

Dyniowe Ślimaczki Drożdżowe
Słodkie, korzenne, odrywane bułeczki dyniowe. Pyszne :).


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1/3 szklanki cukru kryształ
    • 7 g drożdży suchych
    • 50 ml wody
    • 80 ml mleka
    • jajko
    • 3/4 szklanki puree z dyni
    • 20 g masła roztopionego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/3 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
    • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • Nadzienie:
    • 80 g masło
    • 1/3 szklanki cukru brązowego
    • 1/4 szklanki cukru kryształ
    • łyżeczka zmielonego cynamonu
    • szczypta zmielonego ziela angielskiego
    • szczypta zmielonego imbiru
    • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
    • szczypta zmielonych goździków
  • Lukier:
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 2-3 łyżki wrzątku

WYKONANIE:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Cukry na nadzienie wymieszać z przyprawami. Masło roztopić i wystudzić.
  3. Ciasto zagnieść ponownie krótko wyrabiając. Następnie rozwałkować podsypując mąką na duży prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Całość posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z przyprawami. Zwinąć w roladę i pokroić na 14 części. Bułeczki układać w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie lub w lekkich odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.
  4. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
  5. Cukier puder zalać 2-3 łyżkami wrzątki i rozetrzeć łyżką na gładki lukier. Polukrować bułeczki, gdy będą jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka cukier drożdże woda mleko jajka dynia masło sól cynamon kardamon imbir cukier brązowy ziele angielskie gałka muszkatałowa goździki cukier puder

2 komentarze:

Sharing Buttons