Słodkie, korzenne, odrywane bułeczki dyniowe. Pyszne :).
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru kryształ
- 7 g drożdży suchych
- 50 ml wody
- 80 ml mleka
- jajko
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 20 g masła roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- Nadzienie:
- 80 g masło
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki cukru kryształ
- łyżeczka zmielonego cynamonu
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- szczypta zmielonego imbiru
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych goździków
- Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzątku
WYKONANIE:
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Cukry na nadzienie wymieszać z przyprawami. Masło roztopić i wystudzić.
- Ciasto zagnieść ponownie krótko wyrabiając. Następnie rozwałkować podsypując mąką na duży prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Całość posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z przyprawami. Zwinąć w roladę i pokroić na 14 części. Bułeczki układać w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie lub w lekkich odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
- Cukier puder zalać 2-3 łyżkami wrzątki i rozetrzeć łyżką na gładki lukier. Polukrować bułeczki, gdy będą jeszcze ciepłe.
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszne,:)
OdpowiedzUsuń