Dzisiaj kupiłam dynię, a jako że dynia jest duża to przez kolejnych kilka dni będą potrawy związane właśnie z nią :). Zaczynamy od racuchów drożdżowych z dodatkiem puree dyniowego i jabłek. Podane z kleksem śmietanki i konfiturą morelową. Skusicie się?
SKŁADNIKI:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- szklanka puree z dyni
- 7 g suchych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru kryształ
- szczypta soli
- 1-2 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
- Do miski wsypać mąkę, cukier, sól oraz drożdże i wlać letnie mleko. Wszystko razem wymieszać i przykryć ściereczką na 15 minut.
- Gdy ciasto podrośnie dodać puree z dyni i wymieszać dokładnie. Obrać jabłka, pokroić w plasterki, dodać do ciasta i delikatnie połączyć razem. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce przykrywszy ściereczką.
- Smażyć na patelni z olejem. Moc palnika ustawić na średni i piec z obu stron na złoty kolor.
- Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem i z dowolnymi dodatkami.
Jakie ładne wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuń