czwartek, 22 września 2016

Racuchy Dyniowe

Racuchy Dyniowe

Racuchy Dyniowe
Dzisiaj kupiłam dynię, a jako że dynia jest duża to przez kolejnych kilka dni będą potrawy związane właśnie z nią :). Zaczynamy od racuchów drożdżowych z dodatkiem puree dyniowego i jabłek. Podane z kleksem śmietanki i konfiturą morelową. Skusicie się?


SKŁADNIKI:



    • 1.5 szklanki mąki pszennej
    • szklanka puree z dyni
    • 7 g suchych drożdży
    • 3/4 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • szczypta soli
    • 1-2 jabłka
    • olej do smażenia
    • cukier puder do posypania

WYKONANIE:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól oraz drożdże i wlać letnie mleko. Wszystko razem wymieszać i przykryć ściereczką na 15 minut.
  2. Gdy ciasto podrośnie dodać puree z dyni i wymieszać dokładnie. Obrać jabłka, pokroić w plasterki, dodać do ciasta i delikatnie połączyć razem. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce przykrywszy ściereczką.
  3. Smażyć na patelni z olejem. Moc palnika ustawić na średni i piec z obu stron na złoty kolor.
  4. Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem i z dowolnymi dodatkami.

SMACZNEGO :)

deser mąka dynia drożdże mleko cukier sól jabłka olej cukier puder

1 komentarz:

Sharing Buttons