Pyszna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów. Sycąca i rozgrzewająca z nutą aromatycznych przypraw.
SKŁADNIKI:
- 1-1.5 l bulionu warzywnego
- szklanka czerwonej soczewicy
- 500 ml przecieru pomidorowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki kminku zmielonego
- łyżeczka zmielonej kolendry
- śmietanka 18%
- sól i pieprz
- listki świeżej bazylii lub kolendry
WYKONANIE:
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do garnka wlać bulion, dodać soczewicę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotować razem przez 20 minut.
- Następnie dodać przecier pomidorowy, kminek, kolendrę, sól oraz pieprz. Gotować razem przez kolejne 10 minut.
- Gotową zupę można zmiksować w blenderze. Podawać z kleksem śmietany posypaną listkami świeżej bazylii lub kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz