poniedziałek, 7 listopada 2016

Zupa z Soczewicy i Pomidorów

Zupa z Soczewicy i Pomidorów

Zupa z Soczewicy i Pomidorów
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów. Sycąca i rozgrzewająca z nutą aromatycznych przypraw.

SKŁADNIKI:



    • 1-1.5 l bulionu warzywnego
    • szklanka czerwonej soczewicy
    • 500 ml przecieru pomidorowego
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/3 łyżeczki kminku zmielonego
    • łyżeczka zmielonej kolendry
    • śmietanka 18%
    • sól i pieprz
    • listki świeżej bazylii lub kolendry

WYKONANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
  2. Do garnka wlać bulion, dodać soczewicę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotować razem przez 20 minut.
  3. Następnie dodać przecier pomidorowy, kminek, kolendrę, sól oraz pieprz. Gotować razem przez kolejne 10 minut.
  4. Gotową zupę można zmiksować w blenderze. Podawać z kleksem śmietany posypaną listkami świeżej bazylii lub kolendry.

SMACZNEGO :)

zupa bulion soczewica przecier pomidorowy cebula czosnek oliwa kminek kolendra śmietanka sól pieprz bazylia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons