środa, 9 listopada 2016

Polędwiczki Wieprzowe z Prażonymi Pistacjami

Polędwiczki Wieprzowe z Prażonymi Pistacjami

Polędwiczki Wieprzowe z Prażonymi Pistacjami
Polędwiczki wieprzowe z prażonymi pistacjami na puree z pietruszki i selera z karmelizowanymi warzywami i groszkiem cukrowym. Zapraszam :).


SKŁADNIKI:



    • 1 duża polędwiczka wieprzowa
    • 100 g pistacji
    • 1 mały seler
    • 2 duże pietruszki
    • 16 małych marchewek
    • 8 małych pietruszek
    • 4 ząbki czosnku
    • ok. 100 ml mleka
    • 2 łyżeczki masła
    • łyżeczka miodu
    • łyżeczka soku z cytryny
    • oliwa
    • olej
    • rozmaryn
    • tymianek
    • gałka muszkatołowa
    • sól
    • pieprz


WYKONANIE:

  1. Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem i włożyć do lodówki.
  2. Pistacje wyłuskać i posiekać i podprażyć na suchej patelni.
  3. Warzywa na puree obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  4. Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek w skorupkach aż zmięknie. Następnie odstawić, poczekać aż wystygnie i obrać ze skorupek.
  5. Na patelnię z oliwą po czosnku wrzucić warzywa na puree, dodać rozmaryn i smażyć razem przez 5 minut. Następnie dodać mleko, zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  6. Gotowe warzywa zmiksować w blenderze z czosnkiem oraz odrobiną mleka i przełożyć do garnka. Dodać masło i doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Podsmażyć przez minutę.
  7. Polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec przez 20 minut.
  8. Warzywa do karmelizowania obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i wystudzić.
  9. Wymieszać w misce 5 łyżek oliwy z miodem, sokiem z cytryny, tymiankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Wrzucić ugotowane warzywa i dokładnie wymieszać.
  10. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucić zamarynowane warzywa i smażyć krótko z każdej strony.
  11. Groszek cukrowy umyć, obciąć końcówki i wrzucić do gotującej się wody z odrobiną cukru i octu winnego. Gotować przez 3 minuty i odcedzić.
  12. Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości 2-3 cm, posypać pistacjami i podawać z przygotowanym wcześniej puree oraz warzywami karmelizowanymi oraz groszkiem cukrowym.

SMACZNEGO :)

obiad plędwiczka wieprzowa pistacje seler pietruszka marchewka czosnek mleko masło miód cytryna oliwa olej rozmaryn tymianek gałka muszkatałowa sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons