Polędwiczki wieprzowe z prażonymi pistacjami na puree z pietruszki i selera z karmelizowanymi warzywami i groszkiem cukrowym. Zapraszam :).
SKŁADNIKI:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 100 g pistacji
- 1 mały seler
- 2 duże pietruszki
- 16 małych marchewek
- 8 małych pietruszek
- 4 ząbki czosnku
- ok. 100 ml mleka
- 2 łyżeczki masła
- łyżeczka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- oliwa
- olej
- rozmaryn
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
- Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem i włożyć do lodówki.
- Pistacje wyłuskać i posiekać i podprażyć na suchej patelni.
- Warzywa na puree obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek w skorupkach aż zmięknie. Następnie odstawić, poczekać aż wystygnie i obrać ze skorupek.
- Na patelnię z oliwą po czosnku wrzucić warzywa na puree, dodać rozmaryn i smażyć razem przez 5 minut. Następnie dodać mleko, zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
- Gotowe warzywa zmiksować w blenderze z czosnkiem oraz odrobiną mleka i przełożyć do garnka. Dodać masło i doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Podsmażyć przez minutę.
- Polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec przez 20 minut.
- Warzywa do karmelizowania obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i wystudzić.
- Wymieszać w misce 5 łyżek oliwy z miodem, sokiem z cytryny, tymiankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Wrzucić ugotowane warzywa i dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucić zamarynowane warzywa i smażyć krótko z każdej strony.
- Groszek cukrowy umyć, obciąć końcówki i wrzucić do gotującej się wody z odrobiną cukru i octu winnego. Gotować przez 3 minuty i odcedzić.
- Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości 2-3 cm, posypać pistacjami i podawać z przygotowanym wcześniej puree oraz warzywami karmelizowanymi oraz groszkiem cukrowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz