poniedziałek, 19 września 2016

Pierożki Samosa

Pierożki Samosa

Pierożki Samosa
Samosa to pierożki z kuchni indyjskiej zrobione z kruchego ciasta z farszem warzywnym lub mięsnym. Podawane na ciepło z dodatkiem sosu.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki ciepłego oleju
    • 3-4 łyżki wody
    • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz ziemniaczany:
    • 2 średnie ziemniaki ugotowane
    • 1/2 szklanki groszku ugotowanego
    • cebula
    • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
    • 1/2 łyżeczki nasion kminku
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka startego imbiru
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
    • 1/2 łyżeczki chili w proszku
    • łyżeczka soli
    • łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki natki kolendry
    • 2-3 łyżki oleju + olej do smażenia pierożków

WYKONANIE:

  1. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i mieszając dodawać cienkim strumieniem wodę. Z podanych składników zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić na 20 minut.
  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać ziarna kminu, gorczycy, imbir, chili, kurkumę, sól oraz garam masala.
  5. Dodać ziemniaki, groszek, natkę kolendry i sok z cytryny. Smażyć razem przez kilka minut cały czas mieszając.
  6. Ciasto podzielić na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Przeciąć na pół i z każdej połówki formować stożek sklejając boki. Do środka nakładać farsz i sklejać dokładnie dół stożka.
  7. W garnku podgrzać olej. Pierożki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć i odsączyć na ręczniku kuchennym. Pierożki podawać na ciepło z dodatkiem sosu np. miętowego.

SMACZNEGO :)

przystawka mąka olej woda sól ziemniaki groszek cebula gorczyca kminek czosnek imbir kurkuma garam masala chili sok z cytryny kolendra

2 komentarze:

Sharing Buttons