Samosa to pierożki z kuchni indyjskiej zrobione z kruchego ciasta z farszem warzywnym lub mięsnym. Podawane na ciepło z dodatkiem sosu.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego oleju
- 3-4 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz ziemniaczany:
- 2 średnie ziemniaki ugotowane
- 1/2 szklanki groszku ugotowanego
- cebula
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- łyżeczka soli
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki natki kolendry
- 2-3 łyżki oleju + olej do smażenia pierożków
WYKONANIE:
- Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i mieszając dodawać cienkim strumieniem wodę. Z podanych składników zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić na 20 minut.
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać ziarna kminu, gorczycy, imbir, chili, kurkumę, sól oraz garam masala.
- Dodać ziemniaki, groszek, natkę kolendry i sok z cytryny. Smażyć razem przez kilka minut cały czas mieszając.
- Ciasto podzielić na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Przeciąć na pół i z każdej połówki formować stożek sklejając boki. Do środka nakładać farsz i sklejać dokładnie dół stożka.
- W garnku podgrzać olej. Pierożki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć i odsączyć na ręczniku kuchennym. Pierożki podawać na ciepło z dodatkiem sosu np. miętowego.
Muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię wszelakie wypieki kruche bez względu na nadzienie :)
OdpowiedzUsuń