Dzisiaj soczysty kurczak w pikantnej panierce pieczony na głębokim oleju. Danie kuchni indyjskiej. Przepis z link.
SKŁADNIKI:
- Mięso z marynatą:
- 500 g piersi z kurczaka
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego imbiru
- łyżeczka soli
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej
- jajko duże
- Sos:
- łyżka posiekanego w kostkę imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 zielone papryczki chili
- 1/3 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki chili
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cytryna
WYKONANIE:
- Mięso pokroić na kawałki o długości 3 cm. Włożyć do miski i przyprawić: słodką papryką, pieprzem czarnym, kurkumą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, imbirem, solą i mąką. Dodać roztrzepane jajko i dokładnie wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
- Kawałki kurczaka smażyć na głębokim oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony.
- Na osobnej patelni wlać 2 łyżki oleju i smażyć czosnek pokrojony w kostkę z imbirem. Następnie dodać: chili pokrojone w krążki, kminek, kolendrę, mielone chili. Dodać kolejno jogurt rozcieńczony z 4-5 łyżkami wody i kurczaka. Smażyć do moment, aż jogurt zostanie wchłonięty przez mięso.
- Gotowe danie podawać z ćwiartką cytryny. Skropić przed spożyciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz