sobota, 15 października 2016

Kurczak 65 (Chicken 65)

Kurczak 65 (Chicken 65)

Kurczak 65 (Chicken 65)
Dzisiaj soczysty kurczak w pikantnej panierce pieczony na głębokim oleju. Danie kuchni indyjskiej. Przepis z link.


SKŁADNIKI:



  • Mięso z marynatą:
    • 500 g piersi z kurczaka
    • łyżeczka słodkiej papryki
    • łyżeczka pieprzu czarnego
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka startego imbiru
    • łyżeczka soli
    • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej
    • jajko duże
  • Sos:
    • łyżka posiekanego w kostkę imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 zielone papryczki chili
    • 1/3 łyżeczki zmielonego kminku
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/3 łyżeczki chili
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Dodatkowo:
    • olej do smażenia
    • cytryna

WYKONANIE:

  1. Mięso pokroić na kawałki o długości 3 cm. Włożyć do miski i przyprawić: słodką papryką, pieprzem czarnym, kurkumą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, imbirem, solą i mąką. Dodać roztrzepane jajko i dokładnie wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
  2. Kawałki kurczaka smażyć na głębokim oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony.
  3. Na osobnej patelni wlać 2 łyżki oleju i smażyć czosnek pokrojony w kostkę z imbirem. Następnie dodać: chili pokrojone w krążki, kminek, kolendrę, mielone chili. Dodać kolejno jogurt rozcieńczony z 4-5 łyżkami wody i kurczaka. Smażyć do moment, aż jogurt zostanie wchłonięty przez mięso.
  4. Gotowe danie podawać z ćwiartką cytryny. Skropić przed spożyciem.

SMACZNEGO :)

obiad kurczak papryka słodka pieprz kurkuma czosnek imbir sól mąka ziemniaczana mąka kukurydziana mąka ziemniaczana jajka papryczka chili kolendra jogurt naturalny olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons