Amaretti to włoskie ciasteczka na bazie białek, zmielonych migdałów i likieru Amaretto. Chrupiące, bardzo słodkie, świetnie nadają się jako dodatek do lodów lub innych deserów.
SKŁADNIKI (50 sztuk):
- 2 białka z dużych jajek
- 170 g zmielonych migdałów
- 150 g cukru pudru
- 15 ml likieru Amaretto
- kropla aromatu migdałowego
WYKONANIE:
- Cukier puder przesiać przez sitko.
- Migdały wymieszać z cukrem pudrem.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać migdały z cukrem i delikatnie połączyć ze sobą. Na koniec dodać likier z aromatem migdałowym i ponownie wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i w odstępach wyciskać ciasteczka.
- Piec 15-20 minut w temperaturze 160°C.
Amaretti używamy jako składnika do...potrawy z mego następnego Wpisu na blogu.!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka :) Muszą być bardzo smaczne, same migdały bez mąki i Amaretto.
OdpowiedzUsuńpyszne,idealne do herbaty
OdpowiedzUsuń