wtorek, 25 października 2016

Orange Curd

Orange Curd

Orange Curd
Był już lemon curd, więc teraz pora na orange curd :). Pyszny i aksamitny krem, świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów.

SKŁADNIKI:



    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 100 ml świeżego soku z pomarańczy
    • 20 ml soku z cytryny
    • 70 g masła miękkiego
    • 70 g cukru
    • otarta skórka z pomarańczy

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na orange curd dokładnie wymieszać razem w misce.
  2. Do garnka wlać wodę do 1/3 wysokości i zagotować.
  3. Miskę z masą postawić na gotującej się wodzie. Cały czas mieszać łyżką, aż powstanie gęsty i gładki krem. Ostudzić i przechowywać w lodówce w wyparzonym i szczelnie zamkniętym słoiczku.

SMACZNEGO :)

ciasteczka jajka sok pomarańczowy sok z cytryny masło cukier skórka z pomarańczy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons