środa, 28 września 2016

Zupa Dyniowa z Ryżem

Zupa Dyniowa z Ryżem

Zupa Dyniowa z Ryżem
Dzisiaj rozgrzewający krem z dyni podany z ryżem i aromatyczną cebulką.


SKŁADNIKI:



    • 2 szklanki puree z dyni
    • 3 średnie ziemniaki
    • 2 marchewki
    • pietruszka
    • 2 cebule
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 szczypty imbiru
    • sól i pieprz
    • 3/4 szklanki ryżu basmati

WYKONANIE:

  1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. W dużym garnku umieścić pokrojone warzywa i zalać 1.5 l wody. Gotować pod przykryciem przez 30 minut. Dodać puree z dyni, pieprz, sól oraz imbir i zmiksować na gładką masę.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
  5. Na talerze rozłożyć ryż, wlać zupę i posypać podsmażoną cebulką.

SMACZNEGO :)

zupa dynia ziemniaki marchewka pietruszka cebula oliwa imbir sól pieprz ryż

2 komentarze:

  1. Jakie piękne kolorki , apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja cebulę podsmażam na maśle i blenduje z zupą,dodaję jeszcze szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej, to masło super podkręca smak :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons