Dzisiaj rozgrzewający krem z dyni podany z ryżem i aromatyczną cebulką.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki puree z dyni
- 3 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty imbiru
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki ryżu basmati
WYKONANIE:
- Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
- Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w kosteczkę.
- W dużym garnku umieścić pokrojone warzywa i zalać 1.5 l wody. Gotować pod przykryciem przez 30 minut. Dodać puree z dyni, pieprz, sól oraz imbir i zmiksować na gładką masę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Na talerze rozłożyć ryż, wlać zupę i posypać podsmażoną cebulką.
Jakie piękne kolorki , apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa cebulę podsmażam na maśle i blenduje z zupą,dodaję jeszcze szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej, to masło super podkręca smak :)
OdpowiedzUsuń