Z dyni przyrządzić można wiele pyszności: u mnie na przykład dzisiaj Kopytka Dyniowe. Ciekawa i smaczna odmiana tradycyjnych.
SKŁADNIKI:
- 500 g ziemniaków
- 300 g pure z dyni
- 1.5 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
WYKONANIE:
- Ziemniaki obrać (tak aby było 500 g obranych), umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
- Nieobraną dynię, pokrojoną na duże kawałki, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Wydrążyć łyżką miąższ i zmiksować w blenderze na mus.
- Przestudzone ziemniaki połączyć z pure z dyni. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kurkumę, curry oraz sól. Z wszystkich składników zagnieść ciasto.
- Stolnicę podsypać obficie mąką. Z ciasta formować wałki i nożem wycinać kopytka.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Kopytka wrzucać porcjami na wrzącą wodę i gotować 3-4 minuty. Odcedzić przy użyciu cedzaka.
- Gotowe kopytka podawać na gorąco. Na zdjęciu wersja z boczkiem i czosnkiem.
Rety cudne ,ale wspaniałe kopytka już ,tak wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńMniam ,mniam pachną aż u mnie .Niebo dla podniebienia .
Pozdrawiam serdecznie
były przepyszne :)
UsuńCUDNY KOLOR !
OdpowiedzUsuńDodawalam dyni do leniwych - pyszne!
OdpowiedzUsuńWnioskuje, ze i kopytka musza byc wspaniale...
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Właśnie zrobiłam, z malymi zmianami: ciut więcej ziemniaków i dyni (ale proporcje zachowane 600gr ziemniaków+prawie 400gr dyni), dodałam jeszcze szałwii suszonej i trochę parmezanu. Mąki dałam około 300-350 gr+ do podsypywania, jedno jajko duże. Wyszły miękkie, żółciutkie (1lyżeczka kurkumy), bardzo dobre. Z tej ilości składników wyszło mi około 150 kopytek...całe stado. Będę musiała część zamorozić. Pozdrawiam z Catanzaro w Kalabrii.
OdpowiedzUsuń