Oponki na tłusty czwartek to oprócz pączków i chrustu najpopularniejszy przysmak tego dnia. Są bardzo lekkie i pulchne, z talerza znikają bardzo szybko. Przepis na te małe krążki mam od mamy, więc jest wielokrotnie wypróbowany i sprawdzony.
SKŁADNIKI (około 20 sztuk):
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki cukru kryształ
- łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki octu
- tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
- kieliszek spirytusu
- cukier puder
WYKONANIE:
- Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę.
- Mąkę wysypać na stolnicę. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodać żółtka, ocet, ser i śmietanę. Całość zagnieść na wilgotne ciasto.
- Gotowe podsypać mąką i rozwałkować na plaster o grubości 1 cm.
- Z ciasta wykrawać szklanką kółka. We wnętrzu każdego z nich wykroić kieliszkiem kolejne kółko. Środki po wycięciu można ponownie zagnieść lub usmażyć mini kuleczki.
- Olej i spirytus wlać do garnka o grubym dnie do wysokości połowy naczynia.
- Na gorącym oleju smażyć oponki z obu stron na złoty kolor.
- Po upieczeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Mmmmmm takie jakie lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńMam pytanie po co dodaje się do oleju ocet??
OdpowiedzUsuńocet dodać do ciasta, a do oleju się wlewa spirytus :)
Usuń