sobota, 1 lutego 2014

Oponki z Serem

Oponki z Serem

Oponki z Serem
Oponki na tłusty czwartek to oprócz pączków i chrustu najpopularniejszy przysmak tego dnia. Są bardzo lekkie i pulchne, z talerza znikają bardzo szybko. Przepis na te małe krążki mam od mamy, więc jest wielokrotnie wypróbowany i sprawdzony.


SKŁADNIKI (około 20 sztuk):



    • 250 g twarogu półtłustego
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 2 żółtka
    • 3-4 łyżki cukru kryształ
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki octu
    • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
    • kieliszek spirytusu
    • cukier puder

 

WYKONANIE:

  1. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na stolnicę. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodać żółtka, ocet, ser i śmietanę. Całość zagnieść na wilgotne ciasto.
  3. Gotowe podsypać mąką i rozwałkować na plaster o grubości 1 cm.
  4. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. We wnętrzu każdego z nich wykroić kieliszkiem kolejne kółko. Środki po wycięciu można ponownie zagnieść lub usmażyć mini kuleczki.
  5. Olej i spirytus wlać do garnka o grubym dnie do wysokości połowy naczynia.
  6. Na gorącym oleju smażyć oponki z obu stron na złoty kolor.
  7. Po upieczeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  8. Oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO :)


ciasteczka twaróg półtłusty mąka pszenna jajka cukier kryształ cukier waniliowy śmietana kwaśna soda oczyszczona ocet olej spirytus dukier puder
Karnawałowe smażenieTłusty czwartek 2014

3 komentarze:

  1. Mmmmmm takie jakie lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie po co dodaje się do oleju ocet??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ocet dodać do ciasta, a do oleju się wlewa spirytus :)

      Usuń

Sharing Buttons