sobota, 7 grudnia 2013

Kruche Gwiazdki ze Skórką Pomarańczy

Kruche Gwiazdki ze Skórką Pomarańczy

Kruche Gwiazdki ze Skórką Pomarańczy
Aromatyczne kruche ciasteczka o delikatnym, pomarańczowym smaku i zapachu. Idealne na Święta Bożego Narodzenia. Wykrawajcie gwiazdki, dzwoneczki, płatki śniegu, itp. Wasz wyobraźnia na pewno nie zna granic!


SKŁADNIKI (około 40 sztuk):



    • 300 g mąki pszenna
    • 1/2 kostki masła
    • pomarańcza duża
    • 6 łyżek cukru pudru

 

WYKONANIE:

  1. Pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej drobno skórkę. Wycisnąć 6 łyżek soku.
  2. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, skórkę z pomarańczy i sok.
  3. Zagnieść szybko ciasto na gładką masę. Utworzyć kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.
  4. Ciasto rozwałkować na plaster o grubości 5 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Za pomocą foremek wykrawać gwiazdki i od razu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż brzegi ciastek nabiorą złotego koloru. Z blachy zdejmować wystudzone. Wedle upodobań można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)


ciasteczka mąka pszenna masło pomarańcza cukier puder

4 komentarze:

  1. Czy te ciasteczka można upiec na tydzień przed Świetami? Będą świeże po tygodniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że u mnie najdłużej te ciasteczka stały 3 dni :), ale sądzę, że nic nie powinno im się stać jeśli zamkniemy w hermetycznym pojemniku i pozostawimy w chłodnym miejscu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Dam znać jak wyszły ;) Kasia

      Usuń
  3. na pewno wypróbujemy :)
    Dodajemy Twój blog do naszych ulubionych !:)
    Serdecznie zapraszamy do siebie

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons