Jedno z czterech tradycyjnych polskich dań obok ruskich pierogów, karpia po żydowsku i placków po węgiersku :). Skąd więc ta dziwna nazwa? Nie wiadomo. Fakt faktem, że jest to w 100% polska potrawa. Jest to bardzo zdrowe i smaczne danie. Jej wielką zaletą jest możliwość wykonania na dzień przed podaniem. Rybę po grecku serwować możemy zarówno na ciepło jak i zimno, najlepiej z pieczywem.
SKŁADNIKI:
- Ryba
- 800 g filetów rybnych
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- przyprawa do ryb
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Warzywa
- 800 g marchewki
- 2 pietruszki
- cebula duża
- 1/2 selera
- sok z cytryny
- 1.5 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka ketchupu
- łyżka octu winnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Jajko roztrzepać z dodatkiem przyprawy do ryb, soli, i pieprzu, a następnie namoczyć w nim filety.
- Rybę obtoczyć pół na pół w bułce tartej i mące. Obsmażyć z obu stron na patelni z dodatkiem oleju.
- Marchew, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać starte uprzednio warzywa. Kilka minut obsmażać, a następnie zalać całość wodą i dusić z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego .
- Gdy warzywa będą miękkie skropić octem winnym, cytryną i posypać cukrem.
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Filety pokroić w grubą kostkę. Układać w misce warstwami: warzywa, rybę, warzywa, rybę i znów warzywa.
- Tak przygotowaną potrawę odstawić na dobę do lodówki, aby całość dobrze się przegryzła.
- Wedle uznania podawać na ciepło bądź na zimno. Najlepiej smakuje z pieczywem.
Obowiązkowa potrawa na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuń.....i co najważniejsze jest bardzo łatwa i można ją spokojnie przygotować 2 dni przd świętami :)
Usuń