Ciasto według przepisu siostry Anastazji, a więc warte grzechu ;). Oryginalny przepis troszeczkę zmodifikowałam, dostosowując go do własnych smaków.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt Orzechowy:
 
- 300 g orzechów włoskich zmielonych
 - 8 jajek
 - 8 łyżek cukru kryształ
 - 7 łyżek mąki tortowej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- Biszkopt Kokosowy:
 - 150 g wiórek kokosowych
 - 5 białek
 - 4 łyżki cukru kryształ
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - Masa z Brzoskwiniami:
 - 3/4 puszki brzoskwiń
 - kostka masła
 - 5 żółtek
 - 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
 - 3 czubate łyżki cukru pudru
 - łyżka mąki pszennej
 - Dodatkowo:
 - 15 połówek orzechów włoskich
 - 1/2 puszki ugotowanego mleka zagęszczonego słodzonego
 - 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
 
WYKONANIE:
Biszkopt Orzechowy: 
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
 - Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
 - W misce wymieszać mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
 - Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
 - Gotową masę wylać na tortownicę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Piec w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut.
 - Po wystudzeniu biszkopt przeciąć na pół.
 
Biszkopt Kokosowy:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
 - W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe.
 - Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
 - Gotową masę wylać na tortownicę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
 - Upieczony biszkopt wystudzić.
 
Masa z Brzoskwiniami:
- Spod brzoskwiń odlać sok, tak aby była pełna szklanka (250 ml). Jeśli nie będzie na tyle soku, dopełnić wodą.
 - Na bazie otrzymanego soku ugotować budyń, dodając łyżkę mąki i żółtka.
 - Ugotowany budyń wystudzić.
 - Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
 - Dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.
 - Gdy masa będzie już gotowa, dodać pokrojone drobno brzoskwinie i delikatnie wymieszać całość łyżką.
 
Przełożenie Ciasta:
- Biszkopt orzechowy.
 - Masa brzoskwiniowa.
 - Biszkopt kokosowy.
 - Masa brzoskwiniowa.
 - Biszkopt orzechowy.
 - Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę ugotowanego mleka zagęszczonego słodzonego.
 - Udekorować orzechami i pokrojoną w kostkę czekoladą.
 
Wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho warte grzechu musze sobie spisac dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńjuz wpisalam
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest super. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń