Dzisiejsze danie zapewne nieco Was zaskoczy. Karkówka duszona w coca-coli z dodatkiem ketchupu i musztardy. Zastanawiacie się pewnie jak smakuje ta niezwykła kompozycja składników? Nie odpowiem Wam na nie. Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI:
- 500 g karkówki (5 plastrów)
- 300 ml coca-coli
- 3-4 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki musztardy
- płaska łyżeczka papryki słodkiej
- sól
WYKONANIE:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć z obu stron solą i papryką w proszku. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Coca-colę wymieszać w misce z ketchupem i musztardą..
- Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać przygotowaną marynatą.
- Piec przez ok, 1 godzinę i 10 minut bez przykrycia w temperaturze 180°C, co jakiś czas przekręcając mięso na drugą stronę.
- Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Zostawić w nagrzanym piekarniku na 10-15 minut.
- Podawać z ryżem lub białym pieczywem i dowolną surówką.
A co jeśli sos jest słodki ?
OdpowiedzUsuńpowinien być lekko słodki, można dodać więcej musztardy.
Usuń