sobota, 7 grudnia 2013

Karkówka w Coca-Coli

Karkówka w Coca-Coli

Karkówka w Coca-Coli
Dzisiejsze danie zapewne nieco Was zaskoczy. Karkówka duszona w coca-coli z dodatkiem ketchupu i musztardy. Zastanawiacie się pewnie jak smakuje ta niezwykła kompozycja składników? Nie odpowiem Wam na nie. Spróbujcie sami!


SKŁADNIKI:



    • 500 g karkówki (5 plastrów)
    • 300 ml coca-coli
    • 3-4 łyżki ketchupu łagodnego
    • 2 łyżki musztardy
    • płaska łyżeczka papryki słodkiej
    • sól


WYKONANIE:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć z obu stron solą i papryką w proszku. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Coca-colę wymieszać w misce z ketchupem i musztardą..
  3. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać przygotowaną marynatą.
  4. Piec przez ok, 1 godzinę i 10 minut bez przykrycia w temperaturze 180°C, co jakiś czas przekręcając mięso na drugą stronę.
  5. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Zostawić w nagrzanym piekarniku na 10-15 minut.
  6. Podawać z ryżem lub białym pieczywem i dowolną surówką.

SMACZNEGO :)

obiad karkówka ketchup musztarda coca-cola papryka słodka sól

2 komentarze:

  1. A co jeśli sos jest słodki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinien być lekko słodki, można dodać więcej musztardy.

      Usuń

Sharing Buttons