Świąteczne pierniczki najlepiej piec 3 tygodnie przed Wigilią. Bezpośrednio po upieczeniu są bardzo twarde i dopiero dzięki leżakowaniu stają się miękkie i delikatne. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Choć pieczemy wcześniej, lukrujemy tuż przed samą Wigilią.
SKŁADNIKI (około 50 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
- 1/2 szklanki miodu
- 1/3 kostki masła
- jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie przyprawy do piernika lub do ciastek korzennych
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać przez sitko. Wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem pudrem, kakao i przyprawą do piernika.
- Masło rozpuścić, odstawić i dodać miód. Wymieszać razem dokładnie i ostudzić.
- Do mąki dodać jajko oraz masło z miodem. Zagnieść całość na gładkie ciasto.
- Rozwałkować na stolnicy z odrobiną mąki, aby nie przywarło, plaster o grubości 3 mm. Wykrawać pierniczki w dowolnych kształtach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 10 minut.
- Wystudzone pierniczki przełożyć do metalowej puszki lub hermetycznego opakowania. Przechowywać aż do świąt.
- Tuż przez Wigilią pierniczki polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz