sobota, 14 grudnia 2013

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki
Świąteczne pierniczki najlepiej piec 3 tygodnie przed Wigilią. Bezpośrednio po upieczeniu są bardzo twarde i dopiero dzięki leżakowaniu stają się miękkie i delikatne. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Choć pieczemy wcześniej, lukrujemy tuż przed samą Wigilią.


SKŁADNIKI (około 50 sztuk):



    • 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
    • 1/2 szklanki miodu
    • 1/3 kostki masła
    • jajko
    • 4 łyżki cukru pudru
    • łyżka kakao
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • opakowanie przyprawy do piernika lub do ciastek korzennych


WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiać przez sitko. Wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem pudrem, kakao i przyprawą do piernika.
  2. Masło rozpuścić, odstawić i dodać miód. Wymieszać razem dokładnie i ostudzić.
  3. Do mąki dodać jajko oraz masło z miodem. Zagnieść całość na gładkie ciasto.
  4. Rozwałkować na stolnicy z odrobiną mąki, aby nie przywarło, plaster o grubości 3 mm. Wykrawać pierniczki w dowolnych kształtach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 10 minut.
  5. Wystudzone pierniczki przełożyć do metalowej puszki lub hermetycznego opakowania. Przechowywać aż do świąt.
  6. Tuż przez Wigilią pierniczki polukrować.

SMACZNEGO :)



ciasteczka mąka miód cukier puder masło jajka soda kakao przyprawa do piernika
Świąteczne prezenty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons