Aromatyczne kruche ciasteczka o delikatnym, pomarańczowym smaku i zapachu. Idealne na Święta Bożego Narodzenia. Wykrawajcie gwiazdki, dzwoneczki, płatki śniegu, itp. Wasz wyobraźnia na pewno nie zna granic!
SKŁADNIKI (około 40 sztuk):
- 300 g mąki pszenna
- 1/2 kostki masła
- pomarańcza duża
- 6 łyżek cukru pudru
WYKONANIE:
- Pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej drobno skórkę. Wycisnąć 6 łyżek soku.
- Mąkę przesiać przez sitko. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, skórkę z pomarańczy i sok.
- Zagnieść szybko ciasto na gładką masę. Utworzyć kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na plaster o grubości 5 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Za pomocą foremek wykrawać gwiazdki i od razu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż brzegi ciastek nabiorą złotego koloru. Z blachy zdejmować wystudzone. Wedle upodobań można posypać cukrem pudrem.
Czy te ciasteczka można upiec na tydzień przed Świetami? Będą świeże po tygodniu?
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że u mnie najdłużej te ciasteczka stały 3 dni :), ale sądzę, że nic nie powinno im się stać jeśli zamkniemy w hermetycznym pojemniku i pozostawimy w chłodnym miejscu:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Dam znać jak wyszły ;) Kasia
Usuńna pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńDodajemy Twój blog do naszych ulubionych !:)
Serdecznie zapraszamy do siebie