Zakwas na domowy barszcz czerwony, idealny na Wigilię do uszek, ale również jako dodatek do krokietów i kapuśniaczków.
SKŁADNIKI:
- 1 kg czerwonych buraków
- 2 l wody
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 cm korzenia chrzanu
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
- gaza
WYKONANIE:
- Buraki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
- Ząbki czosnku obrać i poprzekrawać na pół.
- Korzeń chrzanu obrać, umyć i pokroić w plasterki.
- Do dużego słoja przełożyć buraki, czosnek, chrzan, przyprawy i zalać przegotowaną, letnią wodą (rozpuścić w niej sól i cukier) tak, aby buraki pozostawały zanurzone.
- Na wierzchu położyć kawałki chleba i całość przykryć gazą.
- Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4 dni.
- Ukiszony barszcz przecedzić i rozcieńczyć bulionem warzywnym lub rosołem. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz