środa, 18 grudnia 2013

Barszcz Czerwony Na Zakwasie

Barszcz Czerwony Na Zakwasie

Barszcz Czerwony Na Zakwasie
Zakwas na domowy barszcz czerwony, idealny na Wigilię do uszek, ale również jako dodatek do krokietów i kapuśniaczków.

 

 SKŁADNIKI:



    • 1 kg czerwonych buraków
    • 2 l wody
    • 3 duże ząbki czosnku
    • 2 cm korzenia chrzanu
    • 4 ziarna pieprzu
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • łyżeczka cukru
    • łyżeczka soli
    • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
    • gaza

 

WYKONANIE:

  1. Buraki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Ząbki czosnku obrać i poprzekrawać na pół.
  3. Korzeń chrzanu obrać, umyć i pokroić w plasterki.
  4. Do dużego słoja przełożyć buraki, czosnek, chrzan, przyprawy i zalać przegotowaną, letnią wodą (rozpuścić w niej sól i cukier) tak, aby buraki pozostawały zanurzone. 
  5. Na wierzchu położyć kawałki chleba i całość przykryć gazą.
  6. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4 dni.
  7. Ukiszony barszcz przecedzić i rozcieńczyć bulionem warzywnym lub rosołem. Doprawić do smaku.

SMACZNEGO :)

 

deser buraki woda czosnek chrzan liść laurowy ziele angielskie pieprz cukier sól chleb żytni gaza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons