Jesteście znudzeni tradycyjnym śniadaniem? Nie macie pomysłu na to, jak je urozmaicić? Jeśli tak, jajka pieczone w kokilkach są właśnie dla Was! Idealnie nadają się na weekendowe śniadanie, gdy macie trochę czasu na to, żeby je przygotować i pokontemplować poezję ich smaku.
SKŁADNIKI (1 kokilka):
- 2 jajka
- 2 plasterki szynki
- łyżeczka jogurtu naturalnego typu greckiego
- łyżeczka startego sera mozzarella
- pół łyżeczki masła
- szczypiorek
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Kokilki wysmarować masłem, wyłożyć szynką i włożyć do piekarnika na 5 minut.
- Następnie wyjąć, wbić jajka, delikatnie rozsmarować po wierzchu jogurt i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Piec od 8 do 15 minut w zależności od tego jaki stopień wysmażenia jajka preferujemy.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać serem mozzarella i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
- Najlepiej smakują z grzankami czosnkowymi.
SMACZNEGO :)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń