poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pierogi z Kapustą i Pieczarkami

Pierogi z Kapustą i Pieczarkami

Pierogi z Kapustą i Pieczarkami
Oto moje pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. Idealne nie tylko na Wigilię, ale również na co dzień. Moja mama dawniej przyrządzała je z grzybami leśnymi, więc jeśli tylko macie do takowych dostęp, możecie poeksperymentować. Sklepowe pieczarki to po prostu bezpieczniejsza alternatywa, bez ryzyka zatrucia.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
    • 700 g kapusty kiszonej
    • 600 g pieczarek
    • 3 cebule
    • 1/4 kostki masła
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Kapustę kiszoną obgotować przez ok. 35 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie odcisnąć w dłoniach nadmiar wody i pokroić na desce na drobne kawałki.
  2. Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozpuścić masło. Dodać pieczarki oraz cebulę i dusić wszystko razem. Następnie dodać kapustę i cały czas mieszając dusić. Dodać około 6-8 łyżek oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę oraz olej.
  6. Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zrobić na środku wgłębienie. Wlać mleko z wodą i zagnieść ciasto.
  7. Rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
  8. Na koła nakładać farsz z kapusty i pieczarek. Sklejać pierogi.
  9. Do dużego garnka wlać 3/4 wody. Na gotujący się wrzątek wrzucać pierogi i gotować przez 5 minut. Wyciągać cedzakiem.
  10. Gotowe można podać posypane podsmażoną cebulą.

SMACZNEGO :)


obiad mąka pszenna mąka ziemniaczana mleko woda olej kapusta kiszona pieczarki cebula masło oliwa sól pieprz
Wigilia 2013

1 komentarz:

  1. Na świątecznym stole muszą być koniecznie:)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons