Oto moje pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. Idealne nie tylko na Wigilię, ale również na co dzień. Moja mama dawniej przyrządzała je z grzybami leśnymi, więc jeśli tylko macie do takowych dostęp, możecie poeksperymentować. Sklepowe pieczarki to po prostu bezpieczniejsza alternatywa, bez ryzyka zatrucia.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- Farsz:
- 700 g kapusty kiszonej
- 600 g pieczarek
- 3 cebule
- 1/4 kostki masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Kapustę kiszoną obgotować przez ok. 35 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie odcisnąć w dłoniach nadmiar wody i pokroić na desce na drobne kawałki.
- Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło. Dodać pieczarki oraz cebulę i dusić wszystko razem. Następnie dodać kapustę i cały czas mieszając dusić. Dodać około 6-8 łyżek oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę oraz olej.
- Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zrobić na środku wgłębienie. Wlać mleko z wodą i zagnieść ciasto.
- Rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
- Na koła nakładać farsz z kapusty i pieczarek. Sklejać pierogi.
- Do dużego garnka wlać 3/4 wody. Na gotujący się wrzątek wrzucać pierogi i gotować przez 5 minut. Wyciągać cedzakiem.
- Gotowe można podać posypane podsmażoną cebulą.
Na świątecznym stole muszą być koniecznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie