sobota, 21 grudnia 2013

Likier Piernikowy

Likier Piernikowy

Likier Piernikowy
Przepis na ten likier znalazłam na Domowych Wypiekach. Jest delikatny, kremowy, z korzenną nutą, a co najważniejsze - bardzo smaczny. Proporcje można modyfikować według własnego gustu, a i tak za każdym razem się uda. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu.


SKŁADNIKI (0.9L):



    • 500 ml śmietanki słodkiej 30%
    • 300-350 ml rumu brązowego
    • 4-5 łyżek cukru pudru
    • 3 łyżki przyprawy do piernika
    • 3 łyżki nutelli

WYKONANIE:

  1. Nutellę przełożyć do miski i ucierać mikserem na małych obrotach. Dużą łyżką dodawać rum. Miksować, aż składniki połączą się.
  2. Następnie, ciągle mieszając, wlać powoli śmietanę.
  3. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do dużego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki.
  4. Likier gotowy jest do spożycia po upływie minimum 12 godzin. Na koniec przelać przez sitko lub gazę do butelek.
  5. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem wstrząsnąć butelkę i polać ciepłą wodą.

SMACZNEGO :)

alkohol rum nutella śmietanka słodka pryprawa do piernika cukier puder

1 komentarz:

Sharing Buttons