Przepis na ten likier znalazłam na Domowych Wypiekach. Jest delikatny, kremowy, z korzenną nutą, a co najważniejsze - bardzo smaczny. Proporcje można modyfikować według własnego gustu, a i tak za każdym razem się uda. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu.
SKŁADNIKI (0.9L):
- 500 ml śmietanki słodkiej 30%
- 300-350 ml rumu brązowego
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki nutelli
WYKONANIE:
- Nutellę przełożyć do miski i ucierać mikserem na małych obrotach. Dużą łyżką dodawać rum. Miksować, aż składniki połączą się.
- Następnie, ciągle mieszając, wlać powoli śmietanę.
- Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do dużego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki.
- Likier gotowy jest do spożycia po upływie minimum 12 godzin. Na koniec przelać przez sitko lub gazę do butelek.
- Przechowywać w lodówce. Przed podaniem wstrząsnąć butelkę i polać ciepłą wodą.
Musi smakować obłędnie! Jedno wielkie wow ! :)
OdpowiedzUsuń