Co powiecie na taki tort? Fakt, jest troszeczkę pracochłonny, ale zdecydowanie wart zachodu. Puszyste biszkopty i delikatna masa z pewnością zasmakują każdemu podniebieniu.
SKŁADNIKI (forma 25cm):
- Biszkopt Orzechowy:
- 8 jajek
- 300 g orzechów włoskich zmielonych
- 8 łyżek cukru kryształ
- 7 łyżek mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt Jasny:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru kryształ
- 4 łyżki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa Capuccino:
- 375 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 8-10 łyżek kawy cappuccino orzechowe w proszku
- 4 łyżki cukru pudru
- Masa Kajmakowa:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- Dodatkowo:
- 150 g orzechów włoskich mielonych
- 4 kostki czekolady gorzkiej
- 4 kostki czekolady białej
- Espresso Lungo
- 2 łyżki spirytusu
- lukier plastyczny zielony i czerwony
- perełki srebrne
WYKONANIE:
- Biszkopt Orzechowy:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
- Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
- W misce wymieszać mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
- Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
- Gotową masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut.
- Po wystudzeniu biszkopt przeciąć na pół.
- Biszkopt Jasny:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
- Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
- W misce wymieszać mąkę tortową i proszek do pieczenia.
- Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
- Gotową masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
- Masa Capuccino:
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Dodać cappuccino w proszku i przez chwilę wszystko razem miksować.
- Masa Kajmakowa:
- Śmietankę lekko ubić.
- Dodać masę kajmakową i całość ubić razem na sztywno.
- Wykonanie Tortu:
- Biszkopty orzechowe nasączyć kawą zmieszaną ze spirytusem.
- Na jednym z nich rozprowadzić 1/2 masy cappuccino.
- Przełożyć biszkoptem jasnym.
- Rozprowadzić pozostałą część masy cappuccino.
- Przełożyć drugim biszkoptem orzechowym.
- Gotowy tort obłożyć z boku 1/2 masy kajmakowej.
- Następnie obsypać bok tortu zmielonymi orzechami włoskimi.
- Górę tortu udekorować masą kajmakową, rozprowadzoną we wzorki. Ja zrobiłam kwiatuszki.
- Na każdym kwiatku ułożyć srebrną perełkę.
- Z zielonego i czerwonego lukru wykonać odpowiednio liście i kwiatek. Gotowe ułożyć na środku tortu.
- Roztopioną czekoladę gorzką i białą rozlać na papierze do pieczenia w falbankę. Całość włożyć do zamrażalki, a następnie delikatnie zdjąć z papieru.
- Gotowy tort włożyć do lodówki. Podawać po upływie 12 godzin.
Wygląda fantastycznie! :) Dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńWow...ale pysznie wygląda..dziękuję za udzial w akcji.
OdpowiedzUsuń