czwartek, 19 grudnia 2013

Tort Orzechowo-Kawowy

Tort Orzechowo-Kawowy

Tort Orzechowo-Kawowy
Co powiecie na taki tort? Fakt, jest troszeczkę pracochłonny, ale zdecydowanie wart zachodu. Puszyste biszkopty i delikatna masa z pewnością zasmakują każdemu podniebieniu.


SKŁADNIKI (forma 25cm):



  • Biszkopt Orzechowy:
    • 8 jajek
    • 300 g orzechów włoskich zmielonych
    • 8 łyżek cukru kryształ
    • 7 łyżek mąki tortowej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt Jasny:
    • 4 jajka
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 4 łyżki mąki tortowej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa Capuccino:
    • 375 ml śmietanki kremówki 30-36%
    • 8-10 łyżek kawy cappuccino orzechowe w proszku 
    • 4 łyżki cukru pudru
  • Masa Kajmakowa: 
    • 200 ml śmietany kremówki 36%
    • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • Dodatkowo: 
    • 150 g orzechów włoskich mielonych
    • 4 kostki czekolady gorzkiej
    • 4 kostki czekolady białej
    • Espresso Lungo
    • 2 łyżki spirytusu
    • lukier plastyczny zielony i czerwony
    • perełki srebrne


 

WYKONANIE:

  • Biszkopt Orzechowy:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
  2. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
  3. W misce wymieszać mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
  4. Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
  5. Gotową masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut.
  7. Po wystudzeniu biszkopt przeciąć na pół.
  • Biszkopt Jasny:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
  2. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
  3. W misce wymieszać mąkę tortową i proszek do pieczenia.
  4. Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
  5. Gotową masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
  • Masa Capuccino:
  1. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Dodać cappuccino w proszku i przez chwilę wszystko razem miksować.
  • Masa Kajmakowa:
  1. Śmietankę lekko ubić.
  2. Dodać masę kajmakową i całość ubić razem na sztywno.
  • Wykonanie Tortu: 
  1. Biszkopty orzechowe nasączyć kawą zmieszaną ze spirytusem.
  2. Na jednym z nich rozprowadzić 1/2 masy cappuccino.
  3. Przełożyć biszkoptem jasnym.
  4. Rozprowadzić pozostałą część masy cappuccino.
  5. Przełożyć drugim biszkoptem orzechowym.
  6. Gotowy tort obłożyć z boku 1/2 masy kajmakowej. 
  7. Następnie obsypać bok tortu zmielonymi orzechami włoskimi.
  8. Górę tortu udekorować masą kajmakową, rozprowadzoną we wzorki. Ja zrobiłam kwiatuszki.
  9. Na każdym kwiatku ułożyć srebrną perełkę.
  10. Z zielonego i czerwonego lukru wykonać odpowiednio liście i kwiatek. Gotowe ułożyć na środku tortu.
  11. Roztopioną czekoladę gorzką i białą rozlać na papierze do pieczenia w falbankę. Całość włożyć do zamrażalki, a następnie delikatnie zdjąć z papieru.
  12. Gotowy tort włożyć do lodówki. Podawać po upływie 12 godzin.

SMACZNEGO :)


tort
Kawa... i co i dalej?

2 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie! :) Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow...ale pysznie wygląda..dziękuję za udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons