czwartek, 5 grudnia 2013

Krupnik Kremowy

Krupnik Kremowy

Krupnik Kremowy
Co powiecie na tradycyjny krupnik z dodatkiem serka topionego? Spróbujcie, a przekonacie się, że w takim wydaniu ta zupa nabiera zupełnie nowego smaku.

Krupnik

SKŁADNIKI:



    • 4 skrzydełka z kurczaka
    • opakowanie serka topionego śmietankowego
    • 2 litry wody
    • 2-3 ziemniaki
    • 2 marchewki duże
    • 2 pietruszki małe
    • cebula
    • 1/3 selera
    • natka pietruszki
    • 4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • maggi
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Do garnka włożyć skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wszystko wodą i zagotować.
  2. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i seler.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z kaszą jęczmienną dodać do wywaru. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania odlać szklankę bulionu i rozpuścić w nim serek topiony, a następnie wlać z powrotem do zupy.
  5. Doprawić do smaku maggi, solą i pieprzem. Odstawić z palnika.
  6. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie i dodać do zupy.
  7. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przed podaniem posypań nią zupę.

SMACZNEGO :) 

zupa skrzydełka marchewka pietruszka seler ziemniaki cebula liść laurowy ziele angielskie kasza jęczmienna serek topiony woda oliwa natka pietruszki maggi sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons