Co powiecie na tradycyjny krupnik z dodatkiem serka topionego? Spróbujcie, a przekonacie się, że w takim wydaniu ta zupa nabiera zupełnie nowego smaku.
SKŁADNIKI:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- opakowanie serka topionego śmietankowego
- 2 litry wody
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki duże
- 2 pietruszki małe
- cebula
- 1/3 selera
- natka pietruszki
- 4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- maggi
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Do garnka włożyć skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wszystko wodą i zagotować.
- Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i seler.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z kaszą jęczmienną dodać do wywaru. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania odlać szklankę bulionu i rozpuścić w nim serek topiony, a następnie wlać z powrotem do zupy.
- Doprawić do smaku maggi, solą i pieprzem. Odstawić z palnika.
- Cebulę pokroić na drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie i dodać do zupy.
- Natkę pietruszki drobno posiekać. Przed podaniem posypań nią zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz