Zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się z długim makaronem z sosem pomidorowym oraz mięsem. Spaghetti to jednak nazwa nie całej potrawy, ale samego makaronu. Dzisiaj przedstawiam Wam makaron spaghetti w zupełnie nowej odsłonie. Polecam i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu :)
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- opakowanie makaronu spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 2 garście szpinaku baby umyte
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule średnie
- mała papryczka chili
- 1/2 małej papryki czerwonej
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem 5 łyżek oliwy.
- Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę papryczkę chili i paprykę czerwoną. Całość smażyć razem przez ok. 2 minut dodając kolejne 5 łyżek oliwy.
- Na koniec dodać odcedzonego tuńczyka. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Z warzyw powinien powstać aksamitny sos. Jeśli jest zbyt gęsty dolać odrobinę oliwy.
- Do sosu dodać odcedzony makaron, szpinak, pokrojoną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smażyć wszystko razem przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz