piątek, 6 grudnia 2013

Makaron Spaghetti z Tuńczykiem i Szpinakiem

Makaron Spaghetti z Tuńczykiem i Szpinakiem

Makaron Spaghetti z Tuńczykiem i Szpinakiem
Zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się z długim makaronem z sosem pomidorowym oraz mięsem. Spaghetti to jednak nazwa nie całej potrawy, ale samego makaronu. Dzisiaj przedstawiam Wam makaron spaghetti w zupełnie nowej odsłonie. Polecam i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu :)

Spaghetti z Tuńczykiem

SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • opakowanie makaronu spaghetti
    • 2 puszki tuńczyka w kawałkach 
    • 2 garście szpinaku baby umyte
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 cebule średnie
    • mała papryczka chili
    • 1/2 małej papryki czerwonej
    • natka pietruszki
    • oliwa z oliwek 
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem 5 łyżek oliwy.
  3. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę papryczkę chili i paprykę czerwoną. Całość smażyć razem przez ok. 2 minut dodając kolejne 5 łyżek oliwy.
  4. Na koniec dodać odcedzonego tuńczyka. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Z warzyw powinien powstać aksamitny sos. Jeśli jest zbyt gęsty dolać odrobinę oliwy.
  5. Do sosu dodać odcedzony makaron, szpinak, pokrojoną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smażyć wszystko razem przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Podawać gorące.

SMACZNEGO :)

obiad makaron spaghetti tuńczyk szpinak cebula czosnek chili papryka oliwa sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons