Pod tą tajemniczą nazwą kryją się tradycyjne ciasteczka zwane popularnie kostką kokosową. Proces ich wykonania jej jest bardzo prosty i szybki. Spróbujcie sami.
SKŁADNIKI:
- Ciasto
- 8 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa:
- 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- kostka masła
- 15 łyżek cukru kryształ
- 8 łyżek kakao
- Dodatkowo:
- 200 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:
- Ciasto:
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
- Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Piec ciasto w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut.
- Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, pokroić w kostkę.
- Polewa czekoladowa:
- Wszystkie składniki włożyć do garnka o grubym dnie.
- Gotować na małym ogniu ciągle mieszając.
- Polewę wystudzić. Namaczać w niej kostki biszkopta. Następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Można podawać natychmiast po przygotowaniu.
Ooo nie wiedziałam, że kokosowa kostka ma taką nazwę, ale nie ważne jak się nazywa, ważne, że jest pyszna :))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście szybkie do zrobienia, i na pewno pyszne. Moja córka byłaby zachwycona, bo uwielbia wszystko co kokosowe. Muszę zapisać do zrobienia. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń