środa, 4 grudnia 2013

Lamingtony

Lamingtony

Lamingtony
Pod tą tajemniczą nazwą kryją się tradycyjne ciasteczka zwane popularnie kostką kokosową. Proces ich wykonania jej jest bardzo prosty i szybki. Spróbujcie sami.

Kostka Kokosowa

SKŁADNIKI:



  • Ciasto 
    • 8 jajek
    • 3/4 szklanki mąki tortowej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa:
    • 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    • kostka masła
    • 15 łyżek cukru kryształ
    • 8 łyżek kakao
  • Dodatkowo:
    • 200 g wiórek kokosowych 

WYKONANIE:

  • Ciasto:
    1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
    2. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    3. Piec ciasto w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut. 
    4. Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, pokroić w kostkę.
  • Polewa czekoladowa:
    1. Wszystkie składniki włożyć do garnka o grubym dnie.
    2. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając.
    3. Polewę wystudzić. Namaczać w niej kostki biszkopta. Następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Można podawać natychmiast po przygotowaniu.

SMACZNEGO :)

ciasteczka jajka cukier kryształ mąka ziemniaczana mąka tortowa proszek do pieczenia kakao masło śmietana wiórka kokosowe

2 komentarze:

  1. Ooo nie wiedziałam, że kokosowa kostka ma taką nazwę, ale nie ważne jak się nazywa, ważne, że jest pyszna :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście szybkie do zrobienia, i na pewno pyszne. Moja córka byłaby zachwycona, bo uwielbia wszystko co kokosowe. Muszę zapisać do zrobienia. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons