Chowder to rozgrzewająca zupa z ryb lub owoców morza. Potrawa ta popularna jest zwłaszcza w USA, Australii i Nowej Zelandii. Istnieje wiele odmian tego dania. Ja przygotowałam dziś najprostszą wersję, która jest łatwa i szybka w przygotowaniu. W smaku jest za to niesamowita!
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 150 g łososia wędzonego na zimno
- 1 l rosołu lub bulionu warzywnego
- szklanka śmietany kwaśnej 12%
- 3-5 łyżek oliwy z oliwek
- puszka kukurydzy małej
- 3-4 ziemniaki duże
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- marchewka
- cytryna
- natka pietruszki lub koperek
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.
- Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodać marchewkę i ziemniaki. Smażyć całość razem przez 5 minut.
- Do dużego garnka wlać rosół lub bulion i przełożyć do niego warzywa z patelni oraz kukurydzę. Gotować razem przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Śmietanę wymieszać z dodatkiem szklanki wody. Zalać nią zupę, zagotować i odstawić z ognia.
- Łososia pokroić w paski lub grubą kostkę. Wrzucić do gorącej zupy.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco, zaraz po ugotowaniu, posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
- Przed spożyciem skropić obficie cytryną na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz