wtorek, 17 grudnia 2013

Chowder z Łososiem

Chowder z Łososiem

Chowder z Łososiem
Chowder to rozgrzewająca zupa z ryb lub owoców morza. Potrawa ta popularna jest zwłaszcza w USA, Australii i Nowej Zelandii. Istnieje wiele odmian tego dania. Ja przygotowałam dziś najprostszą wersję, która jest łatwa i szybka w przygotowaniu. W smaku jest za to niesamowita!

Zupa rybna

SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 150 g łososia wędzonego na zimno
    • 1 l rosołu lub bulionu warzywnego
    • szklanka śmietany kwaśnej 12%
    • 3-5 łyżek oliwy z oliwek
    • puszka kukurydzy małej
    • 3-4 ziemniaki duże
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 cebule
    • marchewka
    • cytryna
    • natka pietruszki lub koperek
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodać marchewkę i ziemniaki. Smażyć całość razem przez 5 minut.
  4. Do dużego garnka wlać rosół lub bulion i przełożyć do niego warzywa z patelni oraz kukurydzę. Gotować razem przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Śmietanę wymieszać z dodatkiem szklanki wody. Zalać nią zupę, zagotować i odstawić z ognia.
  6. Łososia pokroić w paski lub grubą kostkę. Wrzucić do gorącej zupy.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco, zaraz po ugotowaniu, posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
  8. Przed spożyciem skropić obficie cytryną na talerzu.

SMACZNEGO :)

zupa łosoś kukurydza w puszcze bulion cebula czosnek marchewka oliwa cytryna śmietana natka pietruszki sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons