piątek, 20 grudnia 2013

Ciasteczka Imbirki

Ciasteczka Imbirki

Ciasteczka Imbirki
Przepis na te ciasteczka dostałam od pani Moniki, która co roku robi je na święta. Jeśli ktoś uwielbia imbir, zdecydowanie polecam.


SKŁADNIKI (około 50 sztuk):



    • 300 g mąki krupczatki + odrobina do podsypania
    • 300 g cukru kryształ
    • 2 całe jajka
    • 2 żółtka
    • 2 łyżeczki imbiru

WYKONANIE:

  1. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę.
  2. Mąkę wymieszać z imbirem na stolnicy.
  3. Do mąki wlać masę jajeczną i zagnieść ciasto.
  4. Rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Dowolnymi foremkami wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 3 godziny.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 170°C.
  6. Podawać po upływie 3 dni, aż ciasteczka zmiękną.

SMACZNEGO :)


ciasteczka mąka krupczatka cukier jajka imbird

4 komentarze:

  1. takie proste ciasteczka są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z imbirem to zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wystarczy dodać 2 całe jajka, a po wykrawaniu na blasze zostawić ich na całą noc. Rano piec. Szczególnie ulubione dla Panów, ale muszą się rozależec

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons