Przepis na te ciasteczka dostałam od pani Moniki, która co roku robi je na święta. Jeśli ktoś uwielbia imbir, zdecydowanie polecam.
SKŁADNIKI (około 50 sztuk):
- 300 g mąki krupczatki + odrobina do podsypania
- 300 g cukru kryształ
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki imbiru
WYKONANIE:
- Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę.
- Mąkę wymieszać z imbirem na stolnicy.
- Do mąki wlać masę jajeczną i zagnieść ciasto.
- Rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Dowolnymi foremkami wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 3 godziny.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 170°C.
- Podawać po upływie 3 dni, aż ciasteczka zmiękną.
takie proste ciasteczka są najlepsze!
OdpowiedzUsuńZ imbirem to zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńmniam :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńWystarczy dodać 2 całe jajka, a po wykrawaniu na blasze zostawić ich na całą noc. Rano piec. Szczególnie ulubione dla Panów, ale muszą się rozależec
OdpowiedzUsuń