piątek, 13 grudnia 2013

Zapiekanki

Zapiekanki

Zapiekanki
Komu taką zapiekankę :)?


SKŁADNIKI:



    • 4 bagietki średnie
    • 600 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 2 pęczki szczypiorku
    • papryka 
    • kukurydza  w puszce
    • garść szpinaku świeżego
    • 1/4 kostki masła
    • 30 dag sera mozzarella
    • ketchup
    • majonez 
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Pieczarki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę i pieczarki usmażyć na patelni na maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Ser mozzarella zetrzeć na tarce.
  5. Szczypiorek drobno posiekać.
  6. Kukurydzę odcedzić.
  7. Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.
  8. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki.
  9. Bagietki poprzecinać wzdłuż na pół.
  10. Przyrządzić zapiekanki:
    1. zapiekanki klasyczne: bagietka + farsz pieczarkowy + ser mozzarella; po upieczeniu polać ketchupem i posypać szczypiorkiem
    2. zapiekanki z warzywami: bagietka + farsz pieczarkowy + ser mozzarella; po upieczeniu posmarować majonezem i posypać kukurydzą, papryką i szczypiorkiem
    3. zapiekanki ze szpinakiem: bagietka + farsz pieczarkowy + liście szpinaku + ser mozzarella + liście szpinaku
  11. Piec przez ok. 10 -15 minut w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO :)

śniadanie pieczarki masło bagietki cebula mozzarella szczypiorek papryka kukurydza ketchup majonez szpinak sól pieprz

3 komentarze:

  1. Jakie kolorowe :) Wyglądają bardzo apetycznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowa zapiekanka a majonez już chyba nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nam tez smakowaly!
    pozdrawiam
    Aneta!

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons