Komu taką zapiekankę :)?
SKŁADNIKI:
- 4 bagietki średnie
- 600 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 pęczki szczypiorku
- papryka
- kukurydza w puszce
- garść szpinaku świeżego
- 1/4 kostki masła
- 30 dag sera mozzarella
- ketchup
- majonez
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Pieczarki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i pieczarki usmażyć na patelni na maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ser mozzarella zetrzeć na tarce.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Kukurydzę odcedzić.
- Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.
- Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki.
- Bagietki poprzecinać wzdłuż na pół.
- Przyrządzić zapiekanki:
- zapiekanki klasyczne: bagietka + farsz pieczarkowy + ser mozzarella; po upieczeniu polać ketchupem i posypać szczypiorkiem
- zapiekanki z warzywami: bagietka + farsz pieczarkowy + ser mozzarella; po upieczeniu posmarować majonezem i posypać kukurydzą, papryką i szczypiorkiem
- zapiekanki ze szpinakiem: bagietka + farsz pieczarkowy + liście szpinaku + ser mozzarella + liście szpinaku
- Piec przez ok. 10 -15 minut w temperaturze 180°C.
Jakie kolorowe :) Wyglądają bardzo apetycznie !!!
OdpowiedzUsuńzdrowa zapiekanka a majonez już chyba nie ;)
OdpowiedzUsuńnam tez smakowaly!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Aneta!