piątek, 27 grudnia 2013

Pulpeciki Meksykańskie

Pulpeciki Meksykańskie

Pulpeciki Meksykańskie
Pulpeciki Meksykańskie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpetów. Posiadają interesujące i bardzo smaczne wnętrze. Przekonajcie się sami!


SKŁADNIKI (dla 4 osób):

 


    • 0.5 kg mielonej łopatki
    • 2 puszki pomidorów krojonych
    • 2 ząbki czosnku duże
    • cebula mała
    • 1/3 papryki czerwonej
    • 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki
    • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
    • jajko
    • 4 łyżki sera gouda startego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki bułki tartej
    • olej
    • 1/2 łyżeczki bazylii
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 2 szczypty chili w proszku
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Jeden ząbek czosnku posiekać w kostkę. Wrzucić na patelnię z oliwą i podsmażyć.
  2. Dodać zawartość puszek z pomidorami i doprawić 3 szczypty soli, oregano oraz bazylią. Gotować sos przez 20 minut na średnim ogniu.
  3. Każde ziarenko fasoli przekroić na pół.
  4. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
  5. Do miski włożyć: mięso, fasolę, paprykę, cebulę, czosnek, starty ser gouda, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, 2 szczypty chili, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kuleczki.
  6. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć pulpeciki, z każdej strony na rumiano. 
  7. Gotowe kuleczki zanurzyć w sosie pomidorowym. Wszystko razem dusić przez 10 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody.
  8. Podawać na ciepło. Na zdjęciu wersja z makaronem "gniazda" i sałatą rzymską.

SMACZNEGO :)

obiad łopatka fasola czerwona papryka cebula czosnek ser gouda natka pietruszki jajko bułka tarta pomidory bazylia oregano chili oliwa olej sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons