Pulpeciki Meksykańskie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpetów. Posiadają interesujące i bardzo smaczne wnętrze. Przekonajcie się sami!
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 0.5 kg mielonej łopatki
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku duże
- cebula mała
- 1/3 papryki czerwonej
- 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- jajko
- 4 łyżki sera gouda startego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- olej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 szczypty chili w proszku
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Jeden ząbek czosnku posiekać w kostkę. Wrzucić na patelnię z oliwą i podsmażyć.
- Dodać zawartość puszek z pomidorami i doprawić 3 szczypty soli, oregano oraz bazylią. Gotować sos przez 20 minut na średnim ogniu.
- Każde ziarenko fasoli przekroić na pół.
- Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
- Do miski włożyć: mięso, fasolę, paprykę, cebulę, czosnek, starty ser gouda, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, 2 szczypty chili, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kuleczki.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć pulpeciki, z każdej strony na rumiano.
- Gotowe kuleczki zanurzyć w sosie pomidorowym. Wszystko razem dusić przez 10 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody.
- Podawać na ciepło. Na zdjęciu wersja z makaronem "gniazda" i sałatą rzymską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz