Pierogi z niezwykłym nadzieniem a'la pizza. Całość posypana startym serem cheddar. Wyrafinowana i niecodzienna kompozycja smaków :).
SKŁADNIKI:
- ciasto na pierogi
- 2 filety z piersi kurczaka duże
- 15 pieczarek dużych
- papryka czerwona duża
- cebula
- papryczka chili
- 6 łyżek startego sera cheddar
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- olej
WYKONANIE:
- Ciasto przyrządzić według poniższego przepisu.
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na 15 minut.
- Mięso obsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Wystudzić, a następnie delikatnie zmielić w blenderze, tak aby nie zrobiła się papka, ale pozostały włókna.
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Smażyć na patelni z dodatkiem masła, soli i pieprzu.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do momentu, aż cebula będzie miękka. Na koniec całość zmielić delikatnie w blenderze.
- Paprykę czerwoną i chili pokroić w paseczki, podsmażyć i zmielić w blenderze.
- Wszystkie zmielone składniki włożyć do miski i wymieszać. Jeśli farsz jest za mało doprawiony można dodać soli i pieprzu. Farsz powinien mieć zdecydowany, pikantny smak.
- Z wyciętych z ciasta krążków oraz przygotowanego farszu lepić pierogi. Gotować na wodzie przez ok. 5 minut.
- Gotowe pierogi odcedzić. Podawać na ciepło, posypane startym serem cheddar.
No proszę jaki fajny pomysł na nadzienie ! Nie wpadłabym :)
OdpowiedzUsuńAle super nadzienie, podoba mi się.
OdpowiedzUsuń