czwartek, 30 stycznia 2014

Rafaello Łososiowe

Rafaello Łososiowe

Rafaello Łososiowe
Dziś polecam Wam przepyszną przekąskę - Rafaello Łososiowe. Te małe kuleczki o smaku serkowo-łososiowym na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym odkrywać nowe smaki.


SKŁADNIKI (około 20 sztuk):



    • 150 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
    • 250 g serka kremowego
    • 1-2 łyżki soku z cytryny
    • łyżeczka skórki z cytryny
    • płaska łyżeczka żelatyny
    • orzechy laskowe 
    • wiórka kokosowe
    • sól, pieprz



WYKONANIE:

  1. Łososia pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Orzechy laskowe obrać ze skórki.
  3. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody, aż napęcznieje. Postawić na małym płomieniu i mieszać do rozpuszczenia.
  4. Łososia wymieszać z serkiem kremowym oraz sokiem i skórką z cytryny.
  5. Do żelatyny dodać łyżeczkę serka i szybko wymieszać. Połączyć z masą łososiową i dokładnie wymieszać.
  6. Doprawić solą i pieprzem (ja doprawiłam tylko pieprzem, bo zarówno łosoś jak i serek są dla mnie wystarczająco słone)
  7. Masę włożyć na godzinę do lodówki.
  8. Gdy będzie gęstsza, uformować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włożyć orzech laskowy.
  9. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  10. Wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Podawać na zimno.

SMACZNEGO :)


przystawka łosoś wędzony na zimno serek kremowy sok z cytryny skórka z cytryny żelatyna orzechy laskowe wiórka kokosowe sól pieprz

4 komentarze:

Sharing Buttons