piątek, 2 stycznia 2015

Kasztany Jadalne

Kasztany Jadalne

Kasztany Jadalne
W Paryżu najlepsze kasztany są oczywiście na placu Pigalle. A w Krakowie - w moim domu :). W procesie przygotowywania kasztanów jadalnych najtrudniejszym etapem jest ich zakup. Kasztany bowiem, aby były nie tylko jadalne, ale i zjadliwe, muszą spełniać następujące  dwa kryteria: 1) świeżość - skorupka kasztana powinna sztywno przylegać do jego wnętrza, a sam kasztan powinien być stosunkowo ciężki i nie trącić pleśnią; 2) zdrowość - skorupka kasztana powinna być pozbawiona jakichkolwiek przebarwień oraz dziurek. Reszta jest już dziecinnie prosta. Z resztą, przekonajcie się sami ;).

kasztany pieczone

SKŁADNIKI:



    • kasztany jadalne
    • pół łyżeczki soli
    • woda


WYKONANIE:

  1. Kasztany dokładnie umyć i wysuszyć.
  2. Ponacinać kasztany ostrym nożem uważając, aby nie uszkodzić wnętrza. Na każdym kasztanie z osobna wykonać nacięcie w kształcie litery "X" na wypukłej stronie.
  3. Ponacinane kasztany przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać sól. Gotować przez 15 minut.
  4. Ugotowane kasztany odcedzić, wysuszyć i wystudzić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
  5. Kasztany przełożyć wypukłą stroną do góry na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut na najwyższej półce.
  6. Gotowe kasztany podawać kilka minut po upieczeniu, aby nie poparzyć sobie palców (wystudzone kasztany można ponownie podgrzać, prażąc przez kilka minut na suchej patelni).  

SMACZNEGO :)

deser kasztany jadalne sól woda

5 komentarzy:

  1. Mój synio ostatnio zobaczył w sklepie kasztany,bardzooo mu się spodobały,bo jak to,kasztany można jeść? heh :) Myślałam nad tym żeby kupić,ale,,jakie są w smaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Ewo W. spróbować owszem polecam :) mi osobiście przypominają w smaku słodkie ziemniaki :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowaliśmy i wyszły wspaniałę. Wszyscy wcinaliśmy je ze smakiem

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons