Przepyszny makaron tagliatelle z łososiem i brokułem w aksamitnym sosie śmietanowym. Danie to posmakuje zwłaszcza osobom, które lubią delikatne potrawy.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 brokuły
- 300 g filetu z łososia surowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 200 ml słodkiej śmietanki 12%
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Brokuły umyć i podzielić na małe różyczki.
- Łososia pokroić w kostkę 1x2 cm.
- Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Różyczki brokułu wrzucić na gotującą się wodę, osoloną 1/2 łyżeczki soli. Gotować 3-4 minuty, a następnie odcedzić.
- Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek (1 minuta) razem z łososiem (2 minuty). Następnie dodać śmietanę, sok z cytryny, pieprz i koperek. Podgrzać cały czas mieszając.
- Do sosu przełożyć makaron oraz brokuł i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Podawać na ciepło z plasterkiem cytryny.
pychotka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
Wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuń