Przepis na tę kawę znalazłam na ulotce dołączonej do likierów Victoria's. Choć nie jest to w żadnym wypadku przepis odkrywczy, muszę przyznać, że przyrządzone w ten sposób latte smakuje wyśmienicie. Porównując przez analogię do zabawy "znajdź różnicę między obrazkami", jedyna różnica tkwi w dodatkowej warstwie, złożonej z syropów Victoria's.
SKŁADNIKI (1 szklanka):
- 180 ml mleka
- porcja Espresso, Moki lub Kawy po Turecku
- 10 ml likieru waniliowego Victoria's
- 10 ml likieru orzechowego Victoria's
WYKONANIE:
- Mleko podgrzać do temperatury 60°C i spienić.
- Do wysokiej szklanki wlać likiery Victoria's i wymieszać je.
- Delikatnie, po ściance, wlać większą część mniej związanego mleka z dna dzbanuszka.
- Łyżeczka po łyżeczce wlać powoli Espresso.
- Delikatnie ułożyć na wierzchu pozostałą część pianki mlecznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz