Bajgle to popularne na całym świecie przepyszne bułeczki w kształcie oponek. idealnie nadają się na śniadanie.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 0.5 kg mąki pszennej chlebowej
- czubata łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 50 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- żółtko (do glazury)
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
WYKONANIE:
- Do dużego garnka włożyć mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę. Wyrobić ciasto ok. 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto na plaster o grubości 3-4 cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawać okrągłe bułeczki. Ułożyć bajgle na oprószonej mąką powierzchni i przykryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
- Do dużego garnka wlać wodę do wysokości 3/4 naczynia i zagotować. Ostrożnie kłaść na wodzie bajgle i gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć cedzakiem i układać na foli aluminiowej do osuszenia.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim osuszone bajgle i smarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Posypać sezamem.
- Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200ºC, aż bajgle staną się lekko złote. Wystudzić na kartce.
Witam, za ciekawy blog wystawiłam Nominację do Liebster Blog Award. Po więcej szczegółów zapraszam do mnie. Pozdrawiam, Renata.
OdpowiedzUsuń