Tiramisu to według mnie najlepszy włoski deser. Powstało mnóstwo przepisów na ten niezwykły przysmak, choć podobno każda włoska gospodyni ma i tak swoją własną recepturę. Ja najbardziej lubię tiramisu w wersji delikatnej i puszystej, z wyrazistym smakiem espresso i aromatycznym amaretto.
SKŁADNIKI:
- 750 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 2 opakowania biszkoptów Lady Fingers
- 4 łyżek i 1 łyżeczka cukru kryształ
- 4 porcje Espresso Doppio
- 50 ml Amaretto (w wersji bez alkoholu wykorzystałam syrop amaretto Victoria's)
- łyżka kakao
- 2 kostki czekolady gorzkiej
WYKONANIE:
- Zaparzyć świeżą, mocną kawę i posłodzić łyżeczką cukru. Wystudzić.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.
- Dodać serek mascarpone i zmiksować.
- Następnie dodać amaretto, zmiksować, dodać pianę z białek delikatnie wymieszać.
- Biszkopty nasączyć kawą (najlepiej każdy z osobna 2 łyżkami kawy; nie polecam maczać w kawie bo się łamią). Ułożyć na blasze o wymiarach 20x30 cm wyłożonej folią aluminiową.
- Na biszkopty wyłożyć 3/5 masy serowej.
- Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów i pozostałą część masy.
- Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem oprószyć kakao i startą czekoladą.
ino dla ilu osób to jest ?
OdpowiedzUsuńna to pytanie troszkę trudno odpowiedzieć :) w zależności ile kto zje i jakiej wielkości pokroi ciasto :) ja kroję na 12 równych porcji :) z podanych składników wychodzi foremka o wymiarach 20 x 30 cm Pozdrawiam
Usuń