wtorek, 11 lutego 2014

Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu
Tiramisu to według mnie najlepszy włoski deser. Powstało mnóstwo przepisów na ten niezwykły przysmak, choć podobno każda włoska gospodyni ma i tak swoją własną recepturę. Ja najbardziej lubię tiramisu w wersji delikatnej i puszystej, z wyrazistym smakiem espresso i aromatycznym amaretto.


SKŁADNIKI:



    • 750 g serka mascarpone
    • 4 jajka
    • 2 opakowania biszkoptów Lady Fingers
    • 4 łyżek i 1 łyżeczka cukru kryształ
    • 4 porcje Espresso Doppio
    • 50 ml Amaretto (w wersji bez alkoholu wykorzystałam syrop amaretto Victoria's)
    • łyżka kakao 
    • 2 kostki czekolady gorzkiej 


WYKONANIE:

  1. Zaparzyć świeżą, mocną kawę i posłodzić łyżeczką cukru. Wystudzić.
  2. Białka ubić na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.
  4. Dodać serek mascarpone i zmiksować. 
  5. Następnie dodać amaretto, zmiksować, dodać pianę z białek delikatnie wymieszać.
  6. Biszkopty nasączyć kawą (najlepiej każdy z osobna 2 łyżkami kawy; nie polecam maczać w kawie bo się łamią). Ułożyć na blasze o wymiarach 20x30 cm wyłożonej folią aluminiową.
  7. Na biszkopty wyłożyć 3/5 masy serowej.
  8. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów i pozostałą część masy.
  9. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  10. Przed podaniem oprószyć kakao i startą czekoladą.

SMACZNEGO :)


ciasto serek mascarpone jajka biszkopty lady fingers cukier kryształ kawa amaretto kakao czekolada gorzka
Mascarpone Karnawał 2014Słodkie Walentynki 2014

2 komentarze:

  1. ino dla ilu osób to jest ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na to pytanie troszkę trudno odpowiedzieć :) w zależności ile kto zje i jakiej wielkości pokroi ciasto :) ja kroję na 12 równych porcji :) z podanych składników wychodzi foremka o wymiarach 20 x 30 cm Pozdrawiam

      Usuń

Sharing Buttons