Guacamole to przepyszna pasta z awokado pochodząca z kuchni meksykańskiej. Jeśli lubicie smak awokado, z pewnością przypadnie Wam do gustu. Pastę serwuję z nachos lub jako sos do burritos. Sekretem dobrej guacamoli jest dojrzałe awokado. Dodatkowo, należy podawać ją bezpośrednio po przyrządzeniu.
SKŁADNIKI:
- 2 awokado
- papryczka chili
- mała czerwona cebula
- mały pomidor dojrzały
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- natka kolendry lub pietruszki
WYKONANIE:
- Chili wydrążyć z pestek i pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Pomidor umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki włożyć do miski.
- Awokado przekroić wzdłuż pestki. Wydrążyć ze środka miąższ i rozgnieść widelcem na masę. Dodać do pokrojonych warzyw.
- Skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą oraz posiekaną natką kolendry. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz