poniedziałek, 24 lutego 2014

Sernik w Czekoladowe Kropki

Sernik w Czekoladowe Kropki

Sernik w Czekoladowe Kropki
Taki serniczek to marzenie :). Choć przyznam, że przygotowując go miałam wielkie obawy, czy wyjdą mi te śliczne kropki.

Sernik

SKŁADNIKI:



  • Ciasto kakaowe kruche:
    • 1.5 szklanki mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 1/2 kostki masła
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • jajko
  • Masa serowa:
    • 1 kg twarogu mielonego z wiadereczka
    • szklanka cukru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • łyżka maki pszennej
    • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dekoracja:
    • 50 ml wody
    • 80 ml wiśniówki
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2-3 łyżki kakao
    • 100 ml + 250 ml śmietanki kremówki
    • 3 łyżeczki żelatyny

WYKONANIE:

  1. Mąkę na ciasto wymieszać z kakao. Dodać masło i posiekać nożem składniki. Dodać jajko, cukier i zagnieść ciasto. Rozwałkować na koło o średnicy 25 cm. Włożyć do foremki, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. 
  2. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  3. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  4. Jajka ubić w misce z cukrem kryształ i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce masy serowej cały czas ubijając.
  5. Na koniec dodać śmietanę, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksować.
  6. Odlać jeden kubek masy serowej i dodać roztopioną czekoladę. Ponownie zmiksować.
  7. Pozostałą część masy wylać na ciasto kruche. 
  8. Do worka cukierniczego z okrągłą tylką wlać masę czekoladową. Przystawić końcówkę tylki do ciasta i wlewać małe porcje ciasta, które w serniku będą wyglądały jak kropki. Powyższą czynność wykonać w odstępach, aby ciasto czekoladowe nie połączyło się ze sobą.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec ciasto przez 30 minut, a następnie w temperaturze 160°C jeszcze przez godzinę. 
  10. Po upieczeniu sernik pozostawić na kolejną godzinę w piekarniku. Następnie ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.
  11. Do miseczki włożyć: wodę, wiśniówkę, 100 ml śmietanki kremówki, kakao oraz cukier puder. Podgrzać w kąpieli wodnej do temperatury 65°C.
  12. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do polewy i wymieszać. Polać sernik i pozostawiamy do zastygnięcia.
  13. Podawać z ubitą śmietaną kremówką. Kroić nożem moczonym w gorącej wodzie.

 SMACZNEGO :)

Serniki dla Miksera - edycja 1.14Ciasta przekładańce

ciasto mąka kakao masło cukier kryształ jajka twaróg cukier waniliowy czekolada gorzka śmietana mąka ziemniaczana woda wiśniówka cukier puder śmietanka kremówka żelatyna

1 komentarz:

  1. Aż ślinka cieknie, doskonały sernik.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons