Taki serniczek to marzenie :). Choć przyznam, że przygotowując go miałam wielkie obawy, czy wyjdą mi te śliczne kropki.
SKŁADNIKI:
- Ciasto kakaowe kruche:
- 1.5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru kryształ
- jajko
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego z wiadereczka
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka maki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Dekoracja:
- 50 ml wody
- 80 ml wiśniówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 100 ml + 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
- Mąkę na ciasto wymieszać z kakao. Dodać masło i posiekać nożem składniki. Dodać jajko, cukier i zagnieść ciasto. Rozwałkować na koło o średnicy 25 cm. Włożyć do foremki, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Czekoladę pokroić na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Jajka ubić w misce z cukrem kryształ i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce masy serowej cały czas ubijając.
- Na koniec dodać śmietanę, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksować.
- Odlać jeden kubek masy serowej i dodać roztopioną czekoladę. Ponownie zmiksować.
- Pozostałą część masy wylać na ciasto kruche.
- Do worka cukierniczego z okrągłą tylką wlać masę czekoladową. Przystawić końcówkę tylki do ciasta i wlewać małe porcje ciasta, które w serniku będą wyglądały jak kropki. Powyższą czynność wykonać w odstępach, aby ciasto czekoladowe nie połączyło się ze sobą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec ciasto przez 30 minut, a następnie w temperaturze 160°C jeszcze przez godzinę.
- Po upieczeniu sernik pozostawić na kolejną godzinę w piekarniku. Następnie ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.
- Do miseczki włożyć: wodę, wiśniówkę, 100 ml śmietanki kremówki, kakao oraz cukier puder. Podgrzać w kąpieli wodnej do temperatury 65°C.
- Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do polewy i wymieszać. Polać sernik i pozostawiamy do zastygnięcia.
- Podawać z ubitą śmietaną kremówką. Kroić nożem moczonym w gorącej wodzie.
Aż ślinka cieknie, doskonały sernik.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)