sobota, 8 lutego 2014

Hamburgery

Hamburgery

Hamburgery
Coś szybkiego i smacznego na obiad prosto z kuchni amerykańskiej - Hamburgery. Często jako dodatek daję również plasterek sera tostowego. Tak zmodyfikowane Cheesburgery są wówczas najlepsze na świecie!


SKŁADNIKI:



    • 400 g wołowiny zmielonej
    • 4 bułki hamburgerowe
    • 1 i 1/2 cebuli
    • 2 pomidory
    • sałata rzymska
    • 3-4 ogórki konserwowe
    • 4 łyżki majonezu
    • 4 łyżki ketchupu
    • sól, pieprz
    • oliwa z oliwek


 

WYKONANIE:

  1. 1/2 cebuli posiekać w drobną kostkę.
  2. Dodać do mięsa, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  3. Uformować duże, płaskie kotlety, każdy skropić oliwą i usmażyć na patelni z obu stron.
  4. Majonez wymieszać z ketchupem tak, aby powstał sos.
  5. Cebulę pokroić w krążki.
  6. Ogórki i pomidory pokroić w plasterki.
  7. Sałatę umyć i osuszyć.
  8. Bułeczki przekroić na pół, włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.
  9. Dolną część bułki posmarować sosem, a następnie układać sałatę, mięso, sos, pomidory, cebulę, sos, ogórek i wierzchnią część bułki. Ilość sosu i składników dobieramy według osobistych upodobań.

SMACZNEGO :)

obiad wołowina bułki hamburgerowe cebula pomidory sałata rzymska ogórki konserwowe majonez ketchup sól pieprz oliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons