Coś szybkiego i smacznego na obiad prosto z kuchni amerykańskiej - Hamburgery. Często jako dodatek daję również plasterek sera tostowego. Tak zmodyfikowane Cheesburgery są wówczas najlepsze na świecie!
SKŁADNIKI:
- 400 g wołowiny zmielonej
- 4 bułki hamburgerowe
- 1 i 1/2 cebuli
- 2 pomidory
- sałata rzymska
- 3-4 ogórki konserwowe
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
- 1/2 cebuli posiekać w drobną kostkę.
- Dodać do mięsa, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
- Uformować duże, płaskie kotlety, każdy skropić oliwą i usmażyć na patelni z obu stron.
- Majonez wymieszać z ketchupem tak, aby powstał sos.
- Cebulę pokroić w krążki.
- Ogórki i pomidory pokroić w plasterki.
- Sałatę umyć i osuszyć.
- Bułeczki przekroić na pół, włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.
- Dolną część bułki posmarować sosem, a następnie układać sałatę, mięso, sos, pomidory, cebulę, sos, ogórek i wierzchnią część bułki. Ilość sosu i składników dobieramy według osobistych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz