Bardzo zdrowa sałatka z roszponką, awokado i owocami. Polana pysznym dressingiem przyrządzonym na bazie oleju z pestek winogron, soku z pomarańczy i musztardy.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- opakowanie sałaty roszponki
- awokado
- 1 i 1/2 pomarańczy
- mały owoc granatu
- 2 łyżki soku z cytryny (do skropienia awokado)
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- łyżeczka musztardy delikatesowej
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
- Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na 4 talerze.
- Pomarańcze obrać ze skóry. 1 i 1/2 pokroić w kostkę. Ułożyć na sałacie.
- Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę, obrać ze skóry i skropić sokiem z cytryny. Następnie pokroić na drobne kawałki.
- Ziarenka granatu wydrążyć z owocu. Ułożyć na wierzchu sałatki razem z awokado.
- Dressing: Do szklanki wlać olej z pestek winogron, sok z pomarańczy, musztardę, sól oraz pieprz i wszystko razem wymieszać.
- Polać z wierzchu sałatkę dressingiem. Serwować od razu.
Wygląda orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuń